20:34 31.03.2021

Бюджетні споживачі е/е, що залишаться з 1 квітня без її постачальників, можуть укладати договори без тендерів за визначеними цінами на два місяці

3 хв читати
Бюджетні споживачі е/е, що залишаться з 1 квітня без її постачальників, можуть укладати договори без тендерів за визначеними цінами на два місяці

Кабінет Міністрів України дозволив бюджетним організаціям, що залишаться з 1 квітня без постачальника електроенергії, укладати договори на постачання ресурсу без тендерів і за цінами, що не перевищують ціну універсальної послуги на відповідній території, повідомив Кабмін на "Урядовому порталі".

Згідно з повідомленням, оприлюдненим у середу ввечері, з цією метою відповідною постановою уряду за ініціативою Міністерства енергетики України внесено зміни до переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Ухвалена постанова надає право бюджетним організаціям, що не мають постачальника е/е, без проведення тендерних процедур укладати угоди на постачання електроенергії за ціною, що не перевищує ціну універсальної послуги для малих непобутових споживачів з урахуванням послуг передачі та розподілу на відповідній території, роз'яснюється в повідомленні.

Самої постанови на порталі наразі немає. За інформацією, яку має Енергореформа, право на укладення договорів надається бюджетним організаціям і постачальникам універсальної послуги до 1 червня поточного року.

У Кабміні зазначають, що наразі постачання е/е близько 4 тисячам бюджетних організацій забезпечує постачальник "останньої надії" (ПОН), термін договору з яким закінчується 1 квітня. Водночас багато організацій не встигли до цього часу знайти собі нового постачальника.

За даними виконавчого директора ГС "Розумні електромережі України" Олександра Візіра, загалом бюджетних споживачів, що залишаться з 1 квітня без постачальника електроенергії, налічується близько 3 тисяч.

"На сьогодні таких споживачів орієнтовно 2,5-3 тисячі на всій території України - це школи, дитячі садочки, відділки поліції, підрозділи прокуратури, але й величезна кількість лікарень та військових частин", - написав він на своїй сторінці у Facebook, наголосивши на необхідності ухвалення урядом комплексного рішення з цієї проблеми.

Як повідомлялося, з 1 січня 2021 року 6,097 тис. бюджетних споживачів у 13 областях України переведені операторами системи розподілу (ОСР) на купівлю електроенергії в постачальника "останньої надії" (ПОН).

До цього часу бюджетним споживачам було надано право на період із 1 січня 2019 року до 31 грудня 2020 року купувати електроенергію у постачальників універсальних послуг (ПУП).

З 1 січня 2021 року ПУП зберегли за собою зобов'язання гарантованого постачання електроенергії виключно малим непобутовим споживачам потужністю до 50 кВт.

У свою чергу бюджетні організації, що не встигли укласти угоди про постачання електроенергії на вільному ринку, були переведені на ПОН на 90 днів. За цей час вони мали на тендерах знайти собі постачальників, але з різних причин, зокрема й через брак інтересу з боку постачальників працювати з бюджетниками, багато хто не зробив цього. З огляду на це постачання е/е, зокрема до лікарень і шкіл, після закінчення цього періоду, тобто 1 квітня, опинилися під загрозою.

Функції ПОН в Україні виконує держпідприємство "Укрінтеренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА