20:25 02.04.2021

АМКУ рекомендував 16 пов'язаним з "РГК" постачальникам забезпечити конкурентну ціну газу для населення

2 хв читати
АМКУ рекомендував 16 пов'язаним з "РГК" постачальникам забезпечити конкурентну ціну газу для населення

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував 16 постачальникам газу, які належать операторам газорозподільних мереж (ОГС) "Регіональної газової компанії" ("РГК"), забезпечити встановлення конкурентних ринкових цін на газ для населення з 1 квітня, а також своєчасно інформувати споживачів у разі зміни ціни.

Рекомендації АМКУ закріплені відповідним рішенням "Про здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції" від 23 березня, оприлюдненим на офіційному веб-порталі комітету.

"У разі зміни цін на природний газ вжити заходів щодо своєчасного інформування побутових споживачів до введення їх у дію. Вжити заходів зі встановлення з 1 квітня 2021 цін на природний газ на рівні, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку постачань природного газу побутовим споживачам", − ідеться в рекомендаціях АМКУ.

Рекомендації стосуються компаній "Вінницягаз збут", "Волиньгаз збут", "Дніпропетровськгаз збут", "Житомиргаз збут", "Закарпаттягаз збут", "Запоріжжягаз збут", "Івано-Франківськгаз збут", "Київоблгаз збут", "Львовгаз збут", "Миколаївгаз збут", "Рівнегаз збут", "Сумигаз збут", "Харківгаз збут", "Хмельницькгаз збут", "Чернівцігаз збут" і "Чернігівгаз збут".

За інформацією АМКУ, засновниками всіх зазначених компаній зі 100-відсотковою часткою в статутному капіталі є відповідні регіональні оператори газорозподільних мереж (ГРМ), які входять до групи "РГК".

Згідно з оцінками Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комуслуг (НКРЕКП), у третьому кварталі 2020 року близько 73% обсягів постачань природного газу населенню здійснювали постачальники, контрольні пакети акцій яких є власністю операторів ГРМ, об'єднаних під брендом "Регіональна газова компанія".

"Встановлення цін на газ на рівні вищому, ніж той, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку постачань газу побутовим споживачам, а також несвоєчасне інформування споживачів щодо зміни ціни можуть призводити до порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем", − наголошує АМКУ.

Як повідомлялося, всі 16 зазначених компаній встановили на квітень ціну газу для населення 6,99 грн/куб. м, яка відповідає граничній ціні газу для побутових споживачів, що діяла в січні-березні.

На тлі зростання цін на газ на європейських ринках через значні холоди Кабінет Міністрів України постановою №25 від 18 січня 2021 року впровадив граничну ціну газу для побутових споживачів (населення) розміром 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ уряд вніс його до переліку соціально значущих товарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА