19:26 05.04.2021

АМКУ розслідує підвищення цін на цукор "Астартою" і "Радехівським цукром" у 2020р

3 хв читати
АМКУ розслідує підвищення цін на цукор "Астартою" і "Радехівським цукром" у 2020р

Антимонопольний комітет України (АМКУ) 5 квітня почав розслідування за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації цукру проти групи компаній "Астарта" і ТОВ "Радехівський цукор" (Львівська обл.), повідомило відомство на сайті в понеділок.

Держрегулятор зазначив, що минулі кілька місяців досліджував ситуацію, коли дані компанії, що сукупно займають значну частку в 40% для впливу на ринок українського бурякового цукру, протягом вересня-листопада 2020 року схожим чином підвищували оптово-відпускні ціни на цукор у середньому на 48%.

АМКУ заявив, що не вбачає об'єктивних причин для такого зростання цін, оскільки в Україні в той період часу не спостерігалося дефіциту цукру, враховуючи перехідні запаси, обсяги імпорту та зниження внутрішнього споживання. Відомство уточнило, що виробництво в Україні даного продукту у минулому році скоротилися на 22,3% порівняно з 2019 роком, врожайність цукрових буряків знизилася на 7,8%, їх цукристість - на 1,7%, посівні площі під ними зменшилися на 2,7%.

Уточнюється також, що група "Астарта" і "Радехівський цукор" схожим чином обмежили конкуренцію на ринку, отримавши можливість підвищувати ціни вище конкурентного рівня, хоча і знаходяться в різних умовах господарської діяльності.

Відомство уточнило, посилаючись на дані Лондонської біржі, що у вересні-листопаді 2020 року світові ціни на буряковий цукор не зростали настільки різко, як в Україні, не відбулося і значних коливань на валютних ринках або зростання оподаткування.

"У рамках розслідування, крім "Астарти" і "Радехівського цукру", Комітетом вивчаються дії і інших виробників на цьому ринку. Наголошую, що АМКУ не обмежиться перевіркою можливих неконкурентних дій на ринку цукру. Найближчим часом розслідуємо ситуацію на ринку інших соціально важливих продуктів, які подорожчали останнім часом", - підсумувала глава АМКУ Ольга Піщанська, яку цитує прес-служба.

"Астарта" - найбільший виробник цукру в країні, вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у восьми областях України. До його складу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком 243 тис. га і молочні ферми з 25 тис. голів великої рогатої худоби, сім елеваторів, біогазовий комплекс і завод з переробки сої в Полтавській області (ТОВ "Глобинський переробний завод").

Чистий збиток "Астарти" за дев'ять місяців 2020 року склав EUR4,72 млн проти EUR1,93 млн чистого прибутку за аналогічний період 2019 року. Консолідована виручка знизилася на 10,8% - до EUR290,55 млн за рахунок зниження обсягів продажів зернових і соєвих продуктів.

ТОВ "Радехівський цукор" - один із найбільших виробників цукрових буряків в Україні з виробничими потужностями в Радехові (Львівська обл.), Чорткові, Хоросткові, Козові та Збаражі (всі - Тернопільська обл.).

За даними на сайті компанії, "Радехівський цукор" входить до групи компаній Pfeifer & Langen Investments (Польща), яка, крім українського активу, володіє також п'ятьма цукровими заводами в Німеччині, частками в підприємствах у Польщі, Румунії, Італії, Угорщини, Словенії та Чехії . Кінцевим бенефіціаром ТОВ є Володимир Матковський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА