07:03 07.04.2021

Госпсуд Києва призначив засідання по суті справи за позовами колишніх акціонерів ПГЗК, що входить в Ferrexpo, про повернення їм акцій на 29 квітня

4 хв читати
Госпсуд Києва призначив засідання по суті справи за позовами колишніх акціонерів ПГЗК, що входить в Ferrexpo, про повернення їм акцій на 29 квітня

Господарський суд Києва призначив справу за позовами чотирьох компаній - колишніх акціонерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК), який нині входить до групи Ferrexpo, про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства і проведенні наступних емісій акцій, для розгляду по суті на 29 квітня поточного року.

Згідно з оприлюдненою у Єдиному держреєстрі судових рішень ухвалою суду від 25 березня поточного року, підготовче провадження у цій справі закривається і призначається справа до суду з розгляду по суті на 29 квітня 2021 року на 11 годину в приміщенні Господарського суду Києва.

Також суд за клопотанням чотирьох компаній-нерезидентів, які входять у групу VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service) закрив провадження щодо компаній Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc. і Sayers Holdings Limited, яких пов'язували з нинішніми власниками комбінату, в зв'язку з припиненням їх діяльності.

Як повідомлялося, чотири компанії - колишні акціонери ПГЗК, що входить до групи Ferrexpo, знову звернулися до суду з позовами про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства і проведенні наступних емісій акцій. Згідно зі звітом Ferrexpo, Господарський суд Києва 23 листопада 2020 року відкрив судове провадження у цій справі.

Також повідомлялося, що в 2005 році колишній акціонер ПГЗК звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій, згідно з яким 40,19% акцій ПГЗК були продані номінальним компаніям, які, зокрема, в кінцевому підсумку контролювалися Костянтином Жеваго. Після тривалого періоду судових розглядів усі претензії були повністю відхилені в 2015 році.

У січні 2021 року Ferrexpo AG (FAG) отримала позов від колишнього акціонера ПГЗК про визнання недійсною частини договору купівлі-продажу акцій, укладеного в 2002 році, щодо продажу 9,32% пакета акцій ПГЗК. Після отримання позову FAG як материнська компанія ПГЗК у відповідь на нього 27 січня 2021 року подала зустрічну позовну заяву до суду. У лютому 2021-го після першого слухання в Господарському суді Києва у цій справі FAG стало відомо, що три нових позови подані іншими трьома колишніми акціонерами ПГЗК. Разом чотири позивачі прагнуть визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій, укладений у 2002 році, відповідно до якого 40,19% акцій ПГЗК були продані - за аналогією з попередніми позовами, поданими ще в 2005 році.

Згідно з документами суду, спочатку в 2020 році новий позов подала компанія Trimcroft Services Limited про визнання недійсним договір від 2002 року щодо продажу 9,3218% акцій ПГЗК і проведенні наступних додаткових емісій підприємства. Ухвалою Господарського суду Києва від 23 листопада 2020р відкрито провадження у справі №910/15551/20. Після цього ще три компанії - колишні акціонери ПГЗК Emsworth Assets Limited, Gilson Investmens Limited і Calefort Developments Limited - подали аналогічні позови. Ухвалою Господарського суду Києва від 29 грудня 2020 року ці позови об'єднані в загальне провадження з первісним позовом. Суд 18 лютого 2021 року залучив до участі в процесі ПГЗК і призначив підготовче засідання у цій справі на 25 березня поточного року.

У 2002 році чотири компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service) продали належні їм у сукупності 40,19% акцій ПГЗК особам, пов'язаним з нинішніми власниками комбінату - компаніям Eastcoast United Inc ., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited. Потім було проведено кілька додаткових емісій, в результаті яких і серії інших перепродаж, а також примусовим викупом акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала гірничорудна компанія Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі.

У 2005 році чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу і проведенні додаткових емісій. Також Gilson домагалася відновлення своєї частки в ПГЗК в 6,59%, Emsworth і Calefort - по 12,14%, Trimcroft Services - 9,32%.

Вищий господарський суд України в лютому 2015 року підтримав прийняте раніше рішення Верховного суду країни і позицію ПГЗК у корпоративному спорі, який тривав близько 10 років, відмовивши чотирьом кіпрським компаніям, які продали у 2002 році 40,19% акцій підприємства, в задоволенні їхніх претензій на цей пакет.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. Ferrеxpo на сьогодні належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Беланівського ГЗК. Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА