13:36 07.04.2021

Інструментом боротьби з товарною контрабандою може бути фіскалізація і підвищення штрафів за невидачу чека - ЄБА

2 хв читати
Інструментом боротьби з товарною контрабандою може бути фіскалізація і підвищення штрафів за невидачу чека - ЄБА

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) підтримує ідею системної боротьби з контрабандою та вирішення проблем на митниці, однак вважає корисним інструментом для цього зниження попиту на нелегально ввезені товари на внутрішньому ринку завдяки фіскалізації і підвищення штрафів за невидачу фіскальних чеків, а також механізму "кешбек", зазначила асоціація в релізі в середу.

"Корисним інструментом для вирішення цього проблемного питання може стати зниження попиту на нелегально ввезені товари на внутрішньому рикну України. Цього можна досягти за рахунок посилення контролю над використанням касових апаратів та поступовим розширенням сфери обов’язкового використання РРО", - наводить слова керівника напряму побутової електротехніки та регуляторних питань асоціації Вікторії Куликової прес-служба.

За її словами, ЄБА вже звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням звернути особливу увагу на це питання, зокрема не допустити ослаблення реформи та посилити контроль і покарання за порушення законодавства у цій сфері.

Як наголосила ЄБА, за відсутності фіскальних чеків та ефективного контролю за їх видачею недобросовісні підприємці починають ухилятися від сплати податків.

"Тому існує гостра необхідність у створенні прозорих, рівних та цивілізованих умов ведення бізнесу, зокрема запровадження європейської практики щодо фіскалізації розрахункових операції", - зазначила асоціація.

Як вважають у ЄБА, ситуацію можна поліпшити завдяки підвищенню штрафів за невидачу фіскальних чеків і введенню механізму мотивації покупців перевіряти справжність фіскальних чеків, так званого кешбеку.

Наразі, за оцінками експертів комітету побутової електротехніки ЄБА, обсяги нелегального імпорту за деякими категоріями обладнання досягають 50-70%, а через контрабанду український бюджет втрачає майже 33-35 млрд грн на рік (11-14 млрд грн - нелегальні нафтопродукти, 12 млрд грн - алкогольна продукція, 7 млрд грн - техніка та приблизно стільки ж ліки), зазначено в повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА