11:16 08.04.2021

Міжвідомча робоча група створює дорожню карту для вирішення проблем житлових довгобудів - нардеп Шуляк

2 хв читати
Міжвідомча робоча група створює дорожню карту для вирішення проблем житлових довгобудів - нардеп Шуляк

Оплаченого житла не отримали понад 100 тисяч інвесторів, створена при уряді міжвідомча робоча групу формує дорожню карту для таких проблемних об'єктів, повідомила народний депутат (фракція "Слуга народу"), голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олена Шуляк в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

До складу міжвідомчої робочої групи входять парламентарії від усіх депутатських фракцій і груп у ВР, представники Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, НПУ, Нацбанку, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, КМДА.

Шуляк повідомила, що, за статистикою Мінрегіону, на кінець 2019 року в Україні було понад 150 проблемних об'єктів житлового будівництва, це понад 100 тис. постраждалих громадян, які так і не отримали оплаченого житла.

"Поки що ми в "ручному режимі" розглядаємо дуже багато кейсів, що стосуються довгобудів. Є цілком оптимістичне бачення добудови та введення в експлуатацію таких об'єктів, підключення їх до мереж. Щоб не переходити на загальні слова, скажу, що триває робота над формуванням дорожньої карти для проблемних об'єктів", - повідомила голова Коордради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування.

Експерт наголосила, що системне вирішення проблеми довгобудів передбачає дві складових: добудову і здавання в експлуатацію нинішніх об'єктів і запобігання такій проблемі в майбутньому. Водночас питання добудови і здавання в експлуатацію має вирішувати центральна влада і місцеве самоврядування.

"Суттєвий момент - коштом платників податків добудовувати багатоквартирні будинки не будемо (і не треба), це було б нечесно щодо українців, які наповнюють держскарбницю і хочуть, щоб їхні гроші йшли на розвиток країни", - пояснює Шуляк.

За її словами, розглядають безліч інших варіантів. Наприклад, розроблення відповідних програм, які передбачають добудову коштом інвесторів. Допомогти завершити будівництво можуть банки, але, звісно, це передбачає вигідні умови і для них, додала нардеп.

Шуляк виділила ще одну можливість - викуп державою всього проблемного житла з компенсацією витрат інвесторам і подальшим перетворенням недобудов у соціальне житло для військовослужбовців, переселенців тощо.

"Як бачите, варіантів багато. Наразі уряд спільно з парламентаріями, представниками банків та експертним середовищем аналізують ситуацію для вибору найкращого шляху вирішення цього питання", - повідомила Шуляк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

НБУ АНОНСУВАВ НИЗКУ КРОКІВ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА