14:26 09.04.2021

CBAM найбільш реалістичний у вигляді системи торгівлі квотами на викиди СО2 - віце-прем'єр

2 хв читати
CBAM найбільш реалістичний у вигляді системи торгівлі квотами на викиди СО2 - віце-прем'єр

Сценарій упровадження Євросоюзом механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) у вигляді системи торгівлі викидами видається найбільш реалістичним, вважає віце-прем'єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"В Україні також упроваджуватиметься система торгівлі викидами - це наше зобов'язання згідно з Угодою про асоціацію з ЄС. Великий бізнес уже знає про ці зобов'язання, а міністерства напрацьовують відповідні рішення", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Віце-прем'єр вважає, що через різні "стартові умови" порівняно з європейськими країнами Україна має право очікувати певних кроків назустріч з боку ЄС.

"Зокрема, впровадження (CBAM) щодо України має відповідати економічним і фінансовим можливостям українського бізнесу, кліматичному порядку денному країни та Угоді про асоціацію", - наголосила Стефанішина.

Вона повідомила, що українській стороні вже вдалося провести перший раунд консультацій із комісаром ЄС Паоло Джентілоні, який відповідає за розробку цього рішення.

Віце-прем'єр зазначила, що в цих переговорах наполегливо обстоює позицію, що Україні необхідно мати доступ до інформації. "Ми не хочемо постфактум дізнаватися про рішення, які впливають на інтереси України. Ми хочемо дати можливість українському бізнесу підготуватися до будь-яких змін", - пояснила вона.

Стефанішина наголосила, що Київ також ясно доносить позицію, що будь-яке рішення ЄС не повинне порушувати умови зони вільної торгівлі з Україною або погіршувати умови торгівлі, закріплені в Угоді про асоціацію.

"Я також пишаюся тим, що консолідація наших зусиль з іншими країнами спонукала ЄС вийти з офіційною заявою, що механізм вуглецевого коригування на кордоні буде торговельно нейтральним. Іншими словами, не впливатиме на торгівлю як пряме торговельне обмеження" - сказала віце-прем'єр.

Як повідомлялося, 10 березня Європарламент більшістю голосів затвердив резолюцію про впровадження CBAM - відповідний законопроект парламентарії планують розглядати вже в червні. Глава комісії з довкілля в Європарламенті Паскаль Канфан раніше в інтерв'ю французькій газеті Ouest-France заявив, що ЄС розраховує впровадити CBAM з 1 січня 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА