17:07 09.04.2021

Україна через блокування декларування газу в режимі "митний склад" могла втратити іноземних замовників, які принесли 1,5 млрд грн доходу в 2020 р.

3 хв читати
Україна через блокування декларування газу в режимі "митний склад" могла втратити іноземних замовників, які принесли 1,5 млрд грн доходу в 2020 р.

Унаслідок блокування з 1 квітня митного декларування природного газу, який зберігається в українських газосховищах (ПСГ) у режимі "митний склад", Україна могла втратити іноземних замовників послуг зі зберігання газу, які лише у 2020 році принесли дохід операторові ПСГ розміром 1,5 млрд грн.

Відповідно до прес-релізу АТ "Укртрансгаз", про це заявив т.в.о. генерального директора компанії Сергій Перелома під час зустрічі в енергетичному комітеті Американської торговельної палати 8 квітня.

Як повідомлялося, через розбіжності в законодавстві, що регулює роботу митних органів і газового ринку, операції з природним газом, який зберігається в режимі "митний склад", були заблоковані з 1 по 5 квітня 2021 року.

Однак Державна митна служба, енергомитниця і оператори ПСГ і ГТС України врегулювали питання, узгодивши тимчасовий алгоритм спільних дій на період до ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії" від 16 грудня 2019 року №2553.

За даними оператора ПСГ України, виключно з метою декларування та митного оформлення природного газу для вираження його обсягів в одиницях енергії (кВт-год) наразі використовується коефіцієнт. Він розраховується окремо для кожної партії газу на основі показників сертифікатів якості за точками підключення за відповідний період переміщення через митний кордон України.

Отже, з 1 квітня 2021 року під час приміщення і випуску природного газу в/із режиму "митний склад", крім одиниць енергії, довідково також зазначається інформація про обсяг газу в одиницях об'єму.

"До прийняття законопроекту №2553, який дасть нам змогу перейти на облік газу в одиницях енергії, знайдений і узгоджений алгоритм є максимально комфортним для замовників, але при цьому змушує "Укртрансгаз" фактично здійснювати подвійний облік газу - в одиницях об'єму та енергії. Зауважу, що цей протокол діятиме до моменту ухвалення закону про перехід на енергетичні одиниці. Сподіваюся, що наш парламент завершить цей законотворчий процес і проголосує за законопроект №2553", - сказав Перелома.

Як повідомлялося, Енергетична митниця з 1 квітня 2021 року розпочала декларування газу, що зберігається в режимі "митний склад", в одиницях енергії відповідно до закону "Про митний тариф" від 4 червня 2020 року. Цей закон вимагає додаткового обліку газу в кВт-год.

Водночас Верховна Рада досі не ухвалила в другому читанні законопроект №2553, згідно з яким мають бути внесені зміни до чинних законів для переходу на облік в одиницях енергії. У першому читанні цей проект закону було прийнято в червні 2020 року.

Станом на 1 квітня 2021 року іноземні трейдери зберігали в режимі "митний склад" 4,98 млрд куб. м газу, що всемеро більше, ніж на аналогічну дату 2020 року. З них у режимі short haul накопичено 3,8 млрд куб. м.

Українські компанії на 1 квітня зберігали в режимі "митний склад" 0,55 млрд куб. м газу, що в 1,8 разу менше, ніж на аналогічну дату минулого року, зокрема в режимі short haul - 0,46 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА