19:14 09.04.2021

АМКУ вивчає причини подорожчання яєць і соняшникової олії

2 хв читати
АМКУ вивчає причини подорожчання яєць і соняшникової олії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) з'ясовує цінові амплітуди на міжнародних біржах, враховуючи особливості кожного товарного ринку під час вивчення природи підвищення роздрібних цін на окремі продукти харчування, повідомив держрегулятор на сайті в п'ятницю, наводячи слова голови АМКУ Ольги Піщанської в її блозі в одному з вітчизняних видань.

"Нині досліджуємо природу підвищення роздрібних цін на яйця, цукор і соняшникову олію. Щодо цукру вже почали розслідування. Стосовно решти продуктів з'ясовуємо, на якій ланці відбулося первинне подорожчання. Це може бути рівень виробника, постачальника або торговельної мережі. Визначаємо, чи були в суб'єктів господарювання об'єктивні підстави так чинити, чи має це подорожчання ринкове підґрунтя", - зазначила вона.

Піщанська уточнила, що комітет постійно моніторить ціни на продукти харчування, щоб уникнути дефіциту та стабілізувати роздрібні ціни. Вона нагадала, що в 2020 році територіальне відділення АМКУ рекомендувало кільком великим торговельним мережам переглянути розмір націнки на продукти зі споживчого кошика, а також переглянути умови постачання товарів для збільшення конкуренції.

Голова АМКУ зазначила, що ціни на продукти встановлює ринок, а завдання держрегулятора - стежити за дотриманням чесної конкуренції. Комітет аналізує обґрунтованість цін виключно через призму конкурентного законодавства.

"Щодо ймовірної змови на ринку цукру ми подолали більшу частину шляху. Справу відкрито проти групи "Астарта" та ТОВ "Радехівський цукор", які на двох охоплюють близько 40% відповідного ринку. Торік вони синхронно підвищили ціни майже на 50%. Зараз розслідуємо цю справу, аби довести її до логічного завершення", - заявила Піщанська.

За її даними, наступний "стратегічний" великодній продукт - яйця, а також рослинна олія. Вона зазначила, що поки що рано говорити, чи є підстави для початку розслідування, чи зростання цін пояснюється кон'юнктурою ринку.

"З'ясувавши ці маркери, можемо робити обґрунтований висновок щодо наявності чи відсутності порушень та застосовувати засоби впливу на порушників", - підсумувала Піщанська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА