19:38 12.04.2021

Комітет ВР з економрозвитку підтримав продовження мита на вивіз брухту і далі вносить проект на розгляд парламенту

3 хв читати
Комітет ВР з економрозвитку підтримав продовження мита на вивіз брухту і далі вносить проект на розгляд парламенту

Комітет Верховної Ради питань економічного розвитку підтримав прийняття в цілому законопроекту №5175, що передбачає продовження на п'ять років дії мита під час експорту сталевого брухту у розмірі EUR58/тонна.

Таке рішення ухвалено у понеділок на засіданні комітету ВР у форматі відеоконференції.

При цьому уточнюється, що ініціативу про продовження мита на вивіз брухту депутатам представив один із авторів законопроекту №5175, заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський. За його словами, продовження терміну дії мита - питання вибору: експортувати сировину або продукцію переробки.

"Це вектор, який ми хочемо вибрати для української економіки. Одна тонна експортованого брухту дає Україні трохи менше ніж 2 тис. грн (це якраз мито у EUR58, яке стягується). Одна тонна брухту, переробленого в сталь, дає Україні приблизно 8 тис. грн податків. Тобто державі вчетверо вигідніше переробляти брухт у метал і потім у готову продукцію, ніж експортувати сировину. Якщо зараз не продовжимо мито, втратимо 21 тис. робочих місць і приблизно 1 млрд грн податків", - наголосив Кисилевський.

У свою чергу голова підкомітету з питань державної економічної політики Олександр Колтунович зазначив, що підтримує законопроект №5175, оскільки він враховує інтереси вітчизняних товаровиробників. "Насамперед це найважливіша складова, коли ми говоримо про подолання аграрно-сировинної спрямованості української економіки. Безумовно, з економічної точки зору вигідніше не експортувати сировину, а переробляти її в країні", - сказав він.

Економічну доцільність ухвалення законопроекту №5175 відзначив і член комітету ВР з питань економічного розвитку Муса Магомедов. "Захист від експорту брухту працює в інтересах української промисловості", - заявив він.

Як повідомлялося, у Верховній Раді 1 березня 2021 року зареєстрований законопроект №5175 "Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким пропонується пролонгація дії експортного мита в розмірі EUR58/тонна ще на п'ять років, або на 10 років із моменту впровадження мита (з 2016 року).

Метпідприємства України виступають за пролонгацію дії експортного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR58/тонна ще на п'ять років або навіть посилення обмежень на вивезення металобрухту, аж до його повної заборони для нормалізації ситуації із забезпеченням цією сировиною вітчизняних підприємств.

Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону, експортне мито на металобрухт було підвищено з 15 вересня 2016 року із EUR10/тонна до EUR30/тонна, а навесні 2018 року - до EUR42/тонна. Зважаючи на позитивні результати дії металургійного закону та виробничу необхідність підприємств, дію закону було продовжено ще на рік.

Верховна Рада 28 лютого 2019 року прийняла за основу та в цілому закон про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№9474), підвищивши мито на експорт брухту з EUR42 до EUR58 за тонну та продовживши його дію на два роки. Цей закон набув чинності 5 квітня 2019 року. При цьому експорт металобрухту при постачаннях до ЄС здійснюється з митом EUR5/тонна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА