21:14 15.04.2021

Україна провела перші торги газом у ПСГ

2 хв читати
Україна провела перші торги газом у ПСГ

Оператор газосховищ України та Українська енергетична біржа (УЕБ) провели перші операції з купівлі-продажу газу в ПСГ за новим алгоритмом через електронну платформу біржі, повідомило АТ "Укртрансгаз" на своєму сайті в четвер.

"Учасники ринку вже апробували алгоритм, уклали та успішно виконали перші угоди. Це дало старт новому етапу роботи газового ринку України. Відтепер торговельні операції з газом повністю диджиталізовані, тривають за значно скороченою часовою процедурою та відбуваються онлайн із широким колом учасників та меншою кількістю документообороту", - пояснили в компанії.

За інформацією "Укртрансгазу", послуга біржових торгів газом у ПСГ, яку надають спільно Оператор газосховищ та УЕБ, поки що поширюється лише на розмитнений газ. Проте найближчим часом вона стане можливою також для газу, що зберігається в українських сховищах у режимі "митний склад" та "митний склад + shorthaul", що дасть змогу доєднатися до торгів іноземним трейдерам, які працюють із нерозмитненим газом.

"З 2020 року Оператор газосховищ системно працює над розширенням переліку своїх послуг... Торгівля природним газом в ПСГ на електронній платформі УЕБ − наш крок у цьому напрямі. Більше того, автоматизація торговельних операцій з природним газом, який зберігається в ПСГ, - наш вагомий внесок у розвиток газового ринку України загалом. У цьому випадку виграють усі стейкхолдери", − заявив в. о. гендиректора "Укртрансгаз" Сергій Перелома, слова якого наводить прес-служба.

У свою чергу голова біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський висловив сподівання, що учасники ринку активно використовуватимуть новий інструмент з метою балансування.

Станом на 1 квітня 2021 року іноземні трейдери зберігали в режимі "митний склад" 4,98 млрд куб. м газу, що всемеро більше, ніж на аналогічну дату 2020 року. З них у режимі short haul накопичено 3,8 млрд куб. м.

До системи 12 підземних сховищ "Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", загальною місткістю 31 млрд куб. м входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд куб. м), Угерське (1,9 млрд куб. м), Дашавське (2,15 млрд куб. м), Опарське (1,92 млрд куб. м), Богородчанське (2,3 млрд куб. м), Червонопартизанське (1,5 млрд куб. м), Солохівське (1,3 млрд куб. м), Олишівське (0,31 млрд куб. м), Пролетарське (1 млрд куб. м), Кегичівське (0,7 млрд куб. м), Краснопопівське (0,42 млрд куб. м), Вергунське (0,4 млрд куб. м, розташоване на тимчасово окупованій території).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА