11:07 19.04.2021

Чехія виключає РФ із тендера на розширення АЕС "Дуковани" на тлі політичного скандалу

2 хв читати
Чехія виключає РФ із тендера на розширення АЕС "Дуковани" на тлі політичного скандалу

Влада Чехії планує виключити російську ДК "Росатом" із тендера на розширення АЕС "Дуковани" на тлі політичного скандалу.

"Протягом кількох днів його ("Росатом" - ІФ) буде виключено з можливості участі в тендері", - заявив віце-прем'єр і глава Мінпромторгу Чехії Карел Гавличек в інтерв'ю чеському виданню.

Він також висловив сумнів у можливості участі "Росатома" як субпідрядника. "Це практично неможливо. Жоден із кандидатів не піде з постачальником з "Росатома", - сказав Гавличек, відповідаючи на запитання.

Як повідомлялося, в суботу в Празі заявили про рішення вислати 18 російських дипломатів. За версією чеської сторони, йдеться про співробітників розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям. Чеська влада пішла на такий крок, оскільки, за її версією, російські спецслужби виявилися причетними до вибуху складу боєприпасів у Чехії в 2014 році. Тоді загинули дві людини.

Також у суботу ввечері чеська поліція повідомила, що оголосила в розшук двох громадян РФ Олександра Петрова та Руслана Боширова. У повідомленнях не уточнюється, в причетності до якої справи їх підозрюють. У поліції зазначають, що йдеться про "тяжкий злочин".

У березні 2021 року Elektrarna Dukovany II, a.s. (EDU-II, входить до чеської енергокомпанії CEZ Group) отримала дозвіл державного управління з ядерної безпеки Чехії на розміщення нової АЕС у муніципалітеті Дуковани. Після отримання дозволу на розміщення блоків АЕС має бути оголошено тендер із вибору підрядника.

Заявку на розширення АЕС "Дуковани" було направлено регулятору в березні 2020 року. Предметом заявки є будівництво двох нових енергоблоків на АЕС "Дуковани" потужністю по 1200 МВт, повідомляла тоді CEZ.

Російська ДК "Росатом" неодноразово заявляла про плани брати участь у тендерах Чехії на будівництво АЕС. У листопаді 2016 року структура "Росатома" - "Русатом Оверсіз" - повідомила, що держкорпорація передала Мінпромторгу Чехії та CEZ Group пакет документів про потенційну участь у проекті будівництва нових блоків АЕС. Перед цим, наприкінці жовтня, концерн "Росенергоатом" повідомив, що Чехія вивчає пропозицію "Росатома" про будівництво на території країни нових енергоблоків замість АЕС "Дуковани".

Нині в Чехії діють дві атомні станції: АЕС "Дуковани" (чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР-440) і АЕС "Темелін" (два блоки ВВЕР-1000), побудовані за радянськими проектами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА