19:25 21.04.2021

Комітет ПЕК Ради просить Кабмін продовжити дію спецзобов’язань на ринку газу для тепловиків

2 хв читати
Комітет ПЕК Ради просить Кабмін продовжити дію спецзобов’язань на ринку газу для тепловиків

Народні депутати - члени комітету з питань енергетики і ЖКГ звернулися до Кабінету міністрів України з пропозицією продовжити термін дії спеціальних зобов'язань (ПСО) на ринку природного газу для виробників теплової енергії після 30 квітня.

Згідно з повідомленням комітету, перш ніж скасовувати ПСО треба вирішити проблеми із заборгованістю тепловиків за спожитий газ і створити передумови їх виходу з кризового стану.

"В умовах карантинних обмежень, які негативно позначаються на фінансовій стійкості населення, закінчення дії положення про ПСО може спричинити загрозу утворення значної кількості проблемних ситуацій для підприємств ТКЕ у всіх населених пунктах України, які і без того перебувають у критичному стані", - зазначили депутати.

Як повідомлялося, в квітні 2020 року Кабмін продовжив до 1 травня 2021 року покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу виробникам теплової енергії. Ціна розраховується з урахуванням змін котирувань у європейських газових хабах.

Оптова ціна газу для виробників теплової енергії в рамках покладених на "Нафтогаз" спецзобов’язань у березні-2021 знизилася на 8,2% (на 561,38 грн) порівняно з лютим - до 6 тис. 279,77 грн/тис. куб. м (без ПДВ і обліку витрат на транспортування).

Водночас, за даними "Нафтогазу" на 20 квітня 2021 року сумарна прострочена заборгованість перед компанією ТКЕ і ТЕЦ за спожитий для виробництва теплоенергії газ становить 58,2 млрд грн, з них за 2021 рік - 22,9 млрд грн.

Після закінчення терміну дії ПСО сегмент виробників теплової енергії повинен буде функціонувати за ринковими умовами.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА