18:33 22.04.2021

Прогрес у вакцинації прокладе шлях до економічного підйому - Лагард

2 хв читати
Прогрес у вакцинації прокладе шлях до економічного підйому - Лагард

Прогрес у вакцинації від коронавірусу та поступове скасування обмежувальних заходів у єврозоні мають "прокласти шлях до стійкого відновлення економічної активності протягом 2021 року", сказала голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард під час прес-конференції за підсумками засідання, що відбулося в четвер.

За словами Лагард, попри можливе скорочення ВВП у першому кварталі, економічні дані, що надходять, й опитування вказують на відновлення зростання в другому кварталі. Короткострокові ризики для зростання економіки єврозони, як і раніше, зміщені "в бік зниження", середньострокові ризики залишаються "більш збалансованими", повідомила вона. Інфляція, "ймовірно, і далі прискорюватиметься найближчими місяцями".

"Хоча відновлення світового попиту та масштабні фіскальні стимули підтримують активність у світі та в єврозоні, короткострокові економічні перспективи затьмарює невизначеність, пов'язана з відновленням пандемії та розгортанням вакцин", - сказала Лагард.

Попри прискорення інфляції останніми місяцями, базовий ціновий тиск залишається стриманим, зазначила голова ЄЦБ.

У подібній ситуації забезпечення сприятливих умов фінансування в єврозоні, як і раніше, відіграє виключно важливу роль, наголосила Лагард. Водночас вона вказала на збереження ризиків для умов фінансування, незважаючи на стабілізацію ринкових процентних ставок після зростання раніше цього року.

Вона також сказала, що ЄЦБ і далі стежитиме за розвитком ситуації на валютному ринку з точки зору її потенційного впливу на середньостроковий прогноз інфляції. Регулятор готовий скоригувати всі наявні в нього інструменти за потреби, щоб забезпечити стійке наближення інфляції до цільового показника, зазначила Лагард.

ЄЦБ за підсумками квітневого засідання очікувано зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, ставку за депозитами - на рівні мінус 0,5%. Ставку за маржинальними кредитами залишено на рівні 0,25%.

Рада керівників ЄЦБ очікує, що ключові ставки залишаться на поточних рівнях або нижче доти, доки інфляція "упевнено" не наближатиметься до цільового рівня, що становить трохи нижче ніж 2%.

ЄЦБ також не змінив обсягу екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), залишивши його на рівні EUR1,85 трлн, як і очікували експерти. Водночас регулятор повідомив, що викуп активів у рамках PEPP поточного кварталу, як і раніше, відбуватиметься значно вищими темпами, ніж у перші місяці цього року.

Центробанк продовжить викуповувати активи в рамках цієї програми щонайменше до кінця березня 2022 року й принаймні доти, доки не визнає, що криза, спричинена пандемією коронавірусу, завершилася. ЄЦБ також має намір реінвестувати надходження від погашення облігацій у рамках PEPP принаймні до кінця 2023 року.

За словами Лагард, поки що передчасно говорити про згортання програми PEPP.

Пара євро/долар торгується на рівні $1,2006 порівняно з $1,2036 на закриття попередньої сесії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА