12:04 25.04.2021

Держрегулювання цін на бензин і дизпаливо призведе до негативних наслідків – заступник міністра енергетики

2 хв читати
Держрегулювання цін на бензин і дизпаливо призведе до негативних наслідків – заступник міністра енергетики

Упровадження державного регулювання цін на бензин і дизельне паливо призведе до негативних наслідків для ринку, вважає заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

"Міністерство енергетики не має наміру ініціювати впровадження держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Це призведе до негативних наслідків для ринку", – зазначив Немчинов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, держрегулювання загрожує, зокрема, обмеженням конкуренції на ринку, збільшенням тіньового сегменту, підвищенням цін нафтотрейдерами як страховка для компенсації підвищення цін у разі їх значних коливань, а також обмеженням продажу нафтопродуктів за готівку і переходом на талонну систему. Водночас Немчинов зазначив, що Мінекономіки та Антимонопольний комітет мають достатньо повноважень і важелів впливу на ринок моторного палива і контролю ситуації на ньому, щоб не допускати антиконкурентних дій його учасників.

Водночас Немчинов повідомив, що Міненерго завершує розробку Концепції розвитку газо- і нафтопереробної промисловості та Концепції розвитку ринку нафтопродуктів і газових палив України до 2025 року.

Він зазначив, що обидві концепції спрямовані на створення системної галузевої політики, а також фіскальних і регуляторних умов відновлення та підвищення ефективності роботи галузевих підприємств.

"Один із ключових моментів концепцій – ми націлені на збільшення частки українських нафтопродуктів належної якості на ринку і зниження його залежності від імпортних поставок", – наголосив заступник міністра.

Він також звернув увагу, що Міністерство завершує роботу з підготовки проекту урядової постанови про моніторинг якості та цін нафтопродуктів і скрапленого газу, спрямованого на забезпечення належного рівня їх якості, відповідності ціни та безпеки. Крім того, за його словами, моніторинг дасть змогу отримати механізм прозорого формування ринкових цін на нафтопродукти і скраплений газ, а також стане дієвим інструментом у руках Антимонопольного комітету України для онлайн-моніторингу ринку і своєчасного виявлення порушень законодавства на ньому.

Як повідомлялося, на початку квітня Кабінет Міністрів і "Нафтогазова асоціація України", що об'єднує учасників половини роздрібної торгівлі і 80% ринку імпорту нафтопродуктів, підписали меморандум про наміри щодо створення сприятливого середовища і розвитку добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів, задоволення потреб споживачів на період карантину і обмежень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА