16:34 27.04.2021

ЄБРР та МАГАТЕ продовжать роботу в рамках нового фонду підтримки Чорнобиля щодо виведення з експлуатації ЧАЕС

2 хв читати
ЄБРР та МАГАТЕ продовжать роботу в рамках нового фонду підтримки Чорнобиля щодо виведення з експлуатації ЧАЕС

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) під час першого засідання асамблеї Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) домовилися продовжити спільну роботу на наступному етапі виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Як повідомив ЄБРР у прес-релізі у вівторок, на першому засіданні асамблеї президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі від імені своїх організацій досягли пакета домовленостей щодо надання відповідного сприяння Україні для досягнення поставлених цілей.

"Вони (сторони - ІФ) погоджуються спільно працювати в рамках РМСЧ у тісній співпраці з органами державної влади України з метою реалізації безпечних та економічних рішень для виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та поводження з радіоактивними відходами в зоні відчуження", − йдеться в одному з пунктів спільних домовленостей, оприлюднених ЄБРР.

ЄБРР та МАГАТЕ також визнали необхідність розроблення комплексного плану для майданчика ЧАЕС "із метою забезпечення спадкоємності, оптимізації та взаємної доповнюваності між різними завданнями".

Згідно з домовленостями сторін, вони використовуватимуть під час виконання поставлених завдань технічний мандат, знання, досвід і мережу міжнародних експертів МАГАТЕ, а також досвід ЄБРР з управління проектами та фондами, йдеться в прес-релізі.

"Незважаючи на безпрецедентний рівень міжнародного співробітництва в питаннях перетворення Чорнобиля протягом останніх десятиліть, виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з радіоактивними відходами в зоні відчуження залишаються найскладнішими у світі операціями із забезпечення ядерної безпеки. РМСЧ намагатиметься забезпечити можливості для вирішення цих проблемних питань", - зазначив директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазар Ліндауер, слова якого наводить прес-реліз.

Ліндауер підтвердив готовність банку надати свої послуги як керівник проекту та розпорядник фонду.

Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля був заснований ЄБРР у листопаді 2020 року на прохання уряду України. Рахунок було створено як донорський фонд з метою фінансування розробки комплексного плану для Чорнобиля, консолідації поточних планів, а також оптимізації та інтеграції усіх підходів до поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

З 1995 року ЄБРР активно опікується питаннями гарантування безпеки та перетворення майданчика Чорнобильської АЕС як розпорядник фондів від імені міжнародного співтовариства, а також як донор.

Під керівництвом банку було побудовано завод із переробки рідких радіоактивних відходів, новий безпечний конфайнмент та проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива 2 (ССВЯП-2).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА