19:47 27.04.2021

"Нафтогаз" ще не вирішив, чи закуповуватиме газ улітку для його закачування до ПСГ - Коболєв

2 хв читати
"Нафтогаз" ще не вирішив, чи закуповуватиме газ улітку для його закачування до ПСГ - Коболєв

"Нафтогаз України" ще не вирішив, чи купуватиме влітку природний газ за імпортом для його закачування до підземних сховищ (ПСГ) країни, повідомив голова правління групи Андрій Коболєв журналістам після презентації річної звітності у вівторок.

CEO "Нафтогазу" нагадав, що нині чималі об'єми газу в українських підземках зберігають приватні зарубіжні (майже 5 млрд куб. м) і вітчизняні компанії.

"Якщо ці компанії залишаються в підземці, то функцію наповнення ПСГ і збереження тиску (у газотранспортній системі - ІФ) для зимового періоду виконуватиме ринок. Якщо її не виконуватиме ринок, то нам доведеться йти до акціонера й говорити з ним про те, хто її виконує. Теоретично, це функція нового оператора ГТС балансувати ринок природного газу", - пояснив Коболєв.

"Наскільки підземка (її заповнення - ІФ) в цій ситуації стане фінансово нашим або їхнім (ОГТСУ - ІФ) зобов'язанням, це і визначить, будемо ми купувати газ чи не будемо", - додав він.

Водночас голова "Нафтогазу" зазначив, що якщо група і вийде на ринок для закупівлі газу, то традиційно заздалегідь публічно не оголошуватиме про терміни й обсяги, щоб не піднімався ажіотаж і зростали ціни.

Як повідомлялося, згідно зі звітом енергорегулятора НКРЕКП, "Нафтогаз України" в 2020 році імпортував лише 0,573 млрд куб. м проти 6,788 млрд куб. м у 2019 році.

Маючи значні запаси газу в сховищах, Україна в 2021 році майже не здійснює його імпорт - за перший квартал він становив лише 0,5 млрд куб. м, що в 5,7 раза менше, ніж у січні-березні-2020.

Водночас у січні 2021 року "Нафтогаз" повідомив, що може купити природний газ для постачання в Україну через інтерконектор з Європейським Союзом на EUR80,4 млн, залучені у Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) у рамках розміщених у 2019 році єврооблігацій.

Станом на 26 квітня 2021 року в ПСГ України є 15,334 млрд куб. м газу. Відбір зі сховищ усе ще триває, останніми днями він становить близько 14 млн куб. м/добу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

Обсяг продажу на первинному ринку нерухомості Києва знизився майже вдвічі, медіанні ціни зросли за рік на 5,3% - M4U

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА