13:43 28.04.2021

Український бізнес вимагає рівних умов під час карантину і розпочинає акцію "Ми хочемо працювати!"

3 хв читати
Український бізнес вимагає рівних умов під час карантину і розпочинає акцію "Ми хочемо працювати!"

Сьогодні, 28 квітня 2021 року стартувала всеукраїнська акція "Ми хочемо працювати!", повідомили в оперативному штабі захисту інтересів працівників в умовах карантину.

Оперативний штаб створили 22 квітня 2021 року представники сфер економіки, які найбільше страждають від локдаунів.

Ініціатори - Федерація роботодавців України (ФРУ), Спілка українських підприємців (СУП), Асоціація "Укрлегпром", Українська асоціація кераміки (УАК) Асоціація ритейлерів України, Українська рада торгових центрів (УРТЦ), Українська ресторанна асоціація (УРА), Асоціація меблевиків України, Національна ресторанна асоціація України (НРАУ), Асоціація виробників електротехніки, Асоціація "Парфумерія та косметика України".

Ініціатори наголосили, що мета об'єднання - дати можливість під час локдауну на рівних умовах працювати всім суб'єктам підприємницької діяльності, які належним чином дотримуються санітарних та епідемічних норм, незалежно від виду діяльності.

Згідно з повідомленням, до штабу вже приєдналися: торговельно-виробничі підприємства, роздрібні мережі, фітнес-клуби та кінотеатри, представники сфери HoReCa і культурно-розважальної галузі. Серед учасників нового об'єднання компанії: торгово-виробнича компанія "Агромат", торгово-виробнича компанія "Текстиль-Контакт", мережа магазинів Intertop, мережа спортивних клубів SportLife, мережа кінотеатрів "Планета Кіно", мережа кінотеатрів "Мультиплекс", група компаній "Венето", торгово-виробнича компанія "Ярослав" та мережа магазинів Goldi, "Льонокомбінат", театр "Чорний квадрат", театр "Особистості" та інші.

У штабі наголошують, що періодичні довготривалі обмеження та заборони на ведення підприємницької діяльності без надання рівноцінної фінансової підтримки з боку держави вже призвели до часткового або навіть повного закриття багатьох бізнесів.

За оцінками галузевих асоціацій, втрати бізнесу на сьогодні становлять:

- Ресторанна сфера. Падіння виручки на 50% у 2020 році, а також скорочення персоналу на 33% у тих ресторанах, які залишилися на плаву. Близько 30% закладів закрилося.

- Непродовольчий роздріб. Обсяги продажу в роздрібних мережах, робота яких була заборонена в період жорстких карантинних обмежень, минулого року скоротилися на 30-40%.

- Торговельна нерухомість. Сумарні втрати обороту орендарів торговельних центрів у період локдауну та карантину вихідного дня в 2020 році перевищили 62 млрд грн. Самі торгові центри за цей період втратили близько 8 млрд грн.

- Легка промисловість. Обсяги виробництва у 2020 році скоротилися на 6,1%. За оцінкою Асоціації "Укрлегпром", у 2020 році роботу втратили близько 20 тис. осіб.

- Туристична галузь. Держагентство розвитку туризму України оцінює втрати галузі внаслідок карантинних обмежень у 2020 році в 60 млрд грн. У сфері працюють понад 250 тис. людей, і під час карантину тисячі вже втратили роботу.

- Культурно-розважальна сфера. Відвідуваність і доходи мереж кінопрокату скоротилися приблизно на 60%. Унаслідок недоотримання виручки гравці ринку були змушені скоротити штат щонайменше на 30%.

- Спортклуби. Більше ніж 20%, або близько 350, українських спортклубів закрилися назавжди. У кожному з них роботу втратили від 6 до 10 співробітників.

"Втрат зазнають не лише компанії, роботу яких безпосередньо заборонено, а й промисловість, яка фактично позбавлена каналів реалізації продукції. За кожним промисловим підприємством стоять постачальники сировини та комплектуючих. Таким чином карантинні обмеження на сьогодні мають прямий негативний вплив на тисячі промислових підприємств", - зазначають у штабі.

Багато запитань викликає організація вакцинації.

"Саме вакцинація, а не локдауни є ключовою відповіддю на виклики, що ставить пандемія. Важливо вакцинувати всіх охочих! Зокрема, ми як роботодавці готові профінансувати вакцинацію своїх працівників", - повідомляється в релізі штабу.

Учасники руху "Ми хочемо працювати!" вимагають термінового проведення консультацій з урядом для розробки та внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів №1236 від 9 грудня 2020 року "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Учасники руху висловили готовність надати експертну допомогу в розробці змін до постанови. Як одне із завдань ставиться складання переліку оптимальних санітарних і протиепідемічних заходів, які дадуть змогу забезпечити баланс роботи бізнесу та безпеки громадян.

До моменту виконання вимог учасники руху проводять всеукраїнську акцію "Ми хочемо працювати!" Вони закликають усіх охочих приєднатися до флешмобу #ми_хочемо_працювати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА