20:56 28.04.2021

Законопроект про системи накопичення енергії зареєстрований у Раді

2 хв читати
Законопроект про системи накопичення енергії зареєстрований у Раді

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5436 про внесення змін до законів України щодо питання впровадження накопичувачів енергії, свідчать дані на сайті Ради в середу.

Згідно з оприлюдненою інформацією, його авторами є представники різних фракцій, багато з яких входять також до парламентського енергокомітету, зокрема перший заступник голови комітету Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина"), позафракційна Вікторія Гриб і представник "Європейської солідарності" Михайло Бондар. Під проектом закону підписався ще один представник "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, який є також співголовою депутатського об'єднання "Чиста енергія - здорове довкілля".

Текст законопроекту на сайті поки відсутній.

Зі свого боку, профільне об'єднання "Перша енергетична асоціація України" (ПЕАУ) в середу розмістило в своєму Facebook лист, адресований прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, із закликом вжити термінових заходів щодо нормативного врегулювання роботи системи накопичення енергії (СНЕ).

У ньому наголошується, що впровадження СНЕ вимагає масштабних інвестицій, необхідною умовою залучення яких є створення нормативного поля їх роботи на ринку, зокрема внесення змін до Кодексу системи передачі і Правила ринку, які затверджуються регулятором - Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

"Тим не менше нині розробка таких змін не проведена і, за наявною інформацією, навіть не починалася", - стверджує ПЕАУ.

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спільно з НЕК "Укренерго" розробляє проект будівництва системи накопичення енергії потужністю 200 МВт для регулювання частоти в енергосистемі.

Енергохолдинг ДТЕК завершив монтаж і почав пусконалагоджувальні роботи на промисловій системі накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2,25 МВт-год.

Раніше глава "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначав, що дефіцит систем накопичення вже гостро відчувається енергосистемою, зокрема через стрімке зростання кількості генерації з відновлюваних джерел, що характеризуються низьким прогнозуванням графіка вироблення.

За даними НЕК "Укренерго", починаючи з 22 березня до 4 квітня було надано чотири команди на розвантаження ВДЕ потужністю від 243 МВт до 1415 МВт. За аналогічний період минулого року було віддано п'ять команд потужністю від 390 МВт до 1363 МВт.

Законопроект №2582 про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії" (щодо енергетичної безпеки та системи накопичення енергії), зареєстровано у парламенті в грудні 2019 року Юрієм Камельчуком (фракція "Слуга народу"), але досі не розглянуто.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА