21:45 28.04.2021

Пропозиція очолити "Нафтогаз" надійшла від президента і прем'єра - Вітренко

2 хв читати
Пропозиція очолити "Нафтогаз" надійшла від президента і прем'єра - Вітренко

Обійняти посаду глави правління НАК "Нафтогаз України" в.о. міністру енергетики Юрію Вітренку запропонували президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомив Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Це не було моєю ініціативою. Просто коли стало зрозуміло, що план призначити мене першим віце-прем'єром - міністром енергетики через об'єктивні і суб'єктивні причини не вдається реалізувати, тоді керівництво країни - і президент, і прем'єр-міністр - запропонували розглянути такий варіант", - сказав в.о. міністра, який до приходу в Міненерго тривалий час був виконавчим директором "Нафтогазу".

Вітренко зазначив, що це буде вже п'яте чи шосте його повернення в компанію. "Чесно кажучи, я (в 2020 році - ІФ) вже вирішив, що все: перегорнуто сторінку моєї роботи в "Нафтогазі". Але виявилося, що це не так просто. Я з "Нафтогазу" пішов у 2003-му році, потім у 2005-му, потім у 2008-му, у 2009-му...- тобто разів п'ять. І щоразу думав, що точно, це вже востаннє. Але, як бачите, виявилося, не востаннє", - сказав в. о. міністра.

Він уточнив, що з нинішнім призначенням все вирішувалося за лічені години.

В.о. міністра відкинув припущення, які звучать у ЗМІ, що фактор його складних відносин з главою правління Андрієм Коболєвим міг зіграти якусь роль у зміні голови правління "Нафтогазу". "Якби це було так, то могло б спрацювати набагато раніше", - сказав глава Міненерго.

Вітренко зазначив, що протиріччя з Коболєвим виникли через те, що він почав задавати голові правління питання, не виносячи їх на публіку, щодо проблем у роботі компанії, її неефективності та необхідності міняти підходи з низки напрямів.

"Я зазначав ще у 2018 році, що треба міняти "Нафтогаз", адже якщо нічого не робити, то "Нафтогаз" стане збитковим", - заявив Вітренко.

На думку екс-виконавчого директора НАК, вибір його кандидатури пояснюється тим, що напрями в компанії, які він курирував - запуск реверсу і диверсифікація поставок газу, відносини з "Газпромом", Стокгольмський арбітраж - були успішними, зокрема "Нафтогаз" виграв велику суму коштів і домігся підписання нового контракту на транзит.

"Це не було якоюсь моєю персональною мрією. Я просто це роблю (приймаю пропозицію очолити НАК - ІФ), оскільки розумію відповідальність. Це може пафосно звучить, але компанія для мене рідна. Мені завжди було боляче дивитися на якісь проблеми "Нафтогазу", що за іншими напрямами не було тих успіхів, на які можна було б розраховувати", - пояснив свою мотивацію новий глава правління.

Повний текст інтерв'ю буде незабаром опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА