16:25 29.04.2021

"Кузня на Рибальському" може зупинитися через дії влади, тисячі людей залишаться без робочих місць, а обороноздатність країни буде підірвана - заява

4 хв читати
"Кузня на Рибальському" може зупинитися через дії влади, тисячі людей залишаться без робочих місць, а обороноздатність країни буде підірвана - заява

Через "системні незаконні дії влади" ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" може зупинитися, що призведе до втрати тисяч робочих місць і підірве обороноздатність України, йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій на сайті підприємства у четвер.

У ній наголошується, що колектив і менеджмент заводу розцінюють дії Державного бюро розслідувань і прокуратури, які 28 квітня проводили обшуки на території "Кузні", як "ще один доказ свідомого доведення підприємства до банкрутства і зриву виконання його контрактних зобов'язань перед українською армією в умовах російської агресії".

"ДБР вже не один рік тероризує завод, і добре знає, що не було жодного випадку, коли б "Кузня" не надала наявних документів на їхню вимогу. Відтак, жодної юридичної необхідності в обшуку не було. Його справжня мета стає зрозумілішою з огляду на те, що слідчі вийшли за межу ухвали знаменитого Печерського районного суду і незаконно вилучали будь-які документи, які їм траплялися на око, а не лише ті, які визначені рішенням одіозного судді Соколова в рамках кримінального впровадження проти посадовців Міністерства оборони, яким розслідується будівництво трьох броньованих десантно-штурмових катерів "Кентавр ЛК", "Станіслав" та "Малин", - повідомляють на підприємстві.

Там уточнюють, що ціна цих катерів, залежно від комплектації, "щонайменше в два з половиною рази нижче вартості закордонних аналогів, які до того ж у 2016 році ніхто Україні не продавав".

"А тим більше, і бойові модулі до них, які теж було вирішено виготовляти в Україні, тому що в той час західні партнери відмовлялися постачати нашій країні летальне озброєння", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що зазначені катери - це пілотні проекти, тому зміни до тактико-технічного завдання на їх виготовлення є в такому випадку "природними та неминучими".

"Їх визначає замовник, у цьому випадку Міністерство оборони, а завод - зобов'язаний враховувати", - наголошують на підприємстві.

Як повідомляється, готовність трьох десантно-штурмових катерів у середньому становить приблизно 90 відсотків.

"Успішно завершені їх швартові та ходові випробування і замість того, щоб прийняти катери на озброєння, влада намагається зупинити цей процес, що негативно вплине на боєздатність ВМС України", - інформують на заводі.

Там додають, що "Кузня на Рибальському" сумлінно ставиться до виконання своїх контрактних зобов'язань, в умовах не завжди своєчасних розрахунків інвестує в проекти власні кошти.

Крім того, підприємство навіть залучає кредитні ресурси, "хоча тиск влади і накладений рік тому арешт на майновий комплекс "Кузні" аж ніяк не сприяє пошуку додаткових фінансових ресурсів".

"Всупереч поширюваним фейкам про нібито "надприбутковість" оборонних проектів, вони реалізуються на межі рентабельності. За час участі заводу в реалізації військових замовлень під час війни з Росією ані попередній, ані теперішній власник не вивели з підприємства жодної гривні дивідендів", - наголошується в заяві.

У ній наголошується, що "Кузня" оскаржуватиме дії правоохоронців у судах і докладе всіх зусиль для виконання контрактів із державою, незважаючи на протидію самої держави, яка "свідомо і з політичних мотивів руйнує єдине підприємство, здатне виробляти військові судна і яке відіграє надзвичайно важливу роль в забезпеченні обороноздатності країни".

"Є підстави вважати, що руйнуючи вітчизняне виробниче підприємство, влада або її окремі представники, діють в інтересах окремих держав", - резюмують на заводі.

Як повідомлялося з посиланням на джерело в Державному бюро розслідувань, правоохоронці в середу проводили обшуки на низці підприємств у Києві та інших областях у рамках кримінального провадження за фактами закупівлі Міністерством оборони України військової техніки, обладнання та послуг неналежної якості.

"Зокрема, слідчі дії проводяться на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" і в підрозділах ПАТ "АК "Богдан Моторс". Протягом 2015-2019 рр. ці підприємства підписали з Міноборони дорогі контракти на постачання до ЗС України військових автомобілів, обладнання та надання послуг із обслуговування агрегатів військових кораблів, а саме - постачання понад 300 медичних автомобілів "Богдан 2251", понад 800 автомобілів підвищеної прохідності "Богдан (МАЗ) 63172"; проведення ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті "Гетьман Сагайдачний", закупівлі малих броньованих артилерійських катерів "Гюрза-М", "Кентавр" та ін.", - сказав співрозмовник агентства.

За його даними, під час досудового розслідування мають бути вивчені обставини перевищення влади чиновниками Міноборони у зв'язку з завищенням вартості товарів і послуг та постачаннями до підрозділів ЗСУ в особливий період неякісної продукції, яка не відповідає вимогам державних стандартів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА