17:31 29.04.2021

"Нафтогаз" має посилити тиск на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення продажу газу на кордон Україна-РФ - Вітренко

2 хв читати
"Нафтогаз" має посилити тиск на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення продажу газу на кордон Україна-РФ - Вітренко

Новий голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що компанія недостатньо використала свої юридичні можливості тиску на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення точок продажу російського газу європейським компаніям на кордон Україна-РФ.

"Зрозуміло, чому це (перенесення точок продажу - ІФ) не хоче робити "Газпром", зрозуміло, чому це не хоче робити Кремль, але "Нафтогаз" має певні юридичні можливості для того, щоб хоча б скаржитися в європейський антимонопольний орган, щоб він тиснув на "Газпром", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вітренко нагадав, що російський монополіст, який зловживає своїм домінантним становищем на ринках Східної і Центральної Європи, починає йти на поступки, коли проти нього розпочинають антимонопольне розслідування.

За його словами, вирішення питання з перенесенням точок продажу газу на українсько-російський кордон дасть змогу збільшити завантаження української газотранспортної системи (ГТС) і знизити ціну газу на українському ринку.

Вітренко також вважає, що необхідно тиснути на Росію для розблокування експорту середньоазійського газу в Європу та надання такої можливості експорту незалежним російським добувачам.

"Є й інші компанії в Росії та Центральній Азії. З економічної точки зору було б доцільно, щоб вони експортували газ, але вони цього не роблять, оскільки "Газпром" їх не пускає. Контраргумент - російське законодавство не дозволяє. А ми говоримо - ні, вибачте, дозволяє, давайте детально читати законодавство, просто "Газпром" має бути єдиним експортним каналом. І це можна використовувати проти "Газпрому", - зазначив він.

Як повідомлялося, Вітренко під час своєї минулої каденції в "Нафтогазі" курирував успішно завершені для України арбітражні розгляди з "Газпромом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА