18:41 29.04.2021

Коболєв вважає рішення Кабміну про своє звільнення нелегітимним

2 хв читати
Коболєв вважає рішення Кабміну про своє звільнення нелегітимним

Ухваливши рішення про зміну голови правління НАК "Нафтогаз України" без подання наглядової ради, Кабінет Міністрів нівелював її роль в усіх державних компаніях, переконаний екс-керівник компанії Андрій Коболєв.

"Я не вважаю, що рішення Кабінету Міністрів було легітимним. Я вважаю, що це рішення ставить хрест на корпоративній реформі. Це важливо не лише для "Нафтогазу" чи для мене персонально, це важливо для всієї системи корпоративного управління, яка будувалася останні сім років", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ухвалене 28 квітня рішення матиме дуже серйозні наслідки для динаміки відносин в органах корпоративного управління всіх інших компаній, тому його потрібно оскаржити.

"Фактично цим рішенням акціонер в особі Кабінету Міністрів зробив певним чином безпрецедентну річ - він де-факто сказав усім керівникам державних компаній: "Наглядова рада більше не важлива. Неважливо, що вони думають, оскільки вас оцінюю і призначаю-звільняю я". Якщо ця історія залишиться в поточному стані - це означає, що наглядова рада для менеджменту будь-якої компанії тепер ніхто", - пояснив Коболєв.

"Акціонер не повинен підміняти роль наглядової ради під час оцінювання керівництва компанії. Якщо акціонер чимось не задоволений, то він у такій ситуації першим кроком має замінити наглядову раду, а потім нова рада визначить, що в компанії правильно, а що ні", - резюмував екс-голова "Нафтогазу".

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в рамках загальних зборів акціонерів НАК "Нафтогазу України" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради і правління компанії.

КМУ спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК - і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, КМУ достроково припинив повноваження голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, звільнивши його з посади з 28 квітня, обрав та призначив головою компанії Юрія Вітренка з 29 квітня терміном на один рік.

У Кабміні заявили, що на звільнення Коболєва вплинули незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА