20:24 29.04.2021

Вітренко пропонує розглянути варіант об'єднання "Укрнафти" та "Укртатнафти" з контрольним пакетом у держави

3 хв читати
Вітренко пропонує розглянути варіант об'єднання "Укрнафти" та "Укртатнафти" з контрольним пакетом у держави

Новий голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко пропонує розглянути об'єднання ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) із подальшим отриманням контрольної частки нової вертикально-інтегрованої компанії державою.

"З одного боку, "Укрнафта" фактично видобуває нафту, а переробляти в Україні її може тільки Кременчуцький НПЗ. З іншого боку, Кременчуцький НПЗ може в Україні взяти великі обсяги нафти тільки в "Укрнафті". З економічної точки зору є певна економічна доцільність у так званій вертикальній інтеграції, коли є інтеграція між видобутком і переробкою", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Вітренка, нинішня влада, включно з президентом країни, на відміну від минулої, не приймає управління і контролю над державними активами з боку олігархів.

"Так от, постає питання: а можливо, держава має об'єднати видобуток і переробку в цю вертикальну інтеграцію? Можливо, пан Коломойський (акціонер обох компаній - ІФ) задовольниться статусом міноритарного акціонера і просто отримуватиме дивіденди від цієї вертикальної інтеграції, не впливаючи, не контролюючи ці активи?", - зазначив Вітренко.

У зв'язку з цим голова "Нафтогазу" не виключив відмови від розділення активів ПАТ "Укрнафта" між державою та міноритарними акціонерами.

За його словами, спочатку варіант розділення активів розглядали для вирішення питання з податковим боргом нафтовидобувної компанії, коли акціонери заплатять за них і спрямують отримані кошти на його погашення, але виникли складнощі з їх справедливою оцінкою та багатьма технічними нюансами.

"Тож проблема з податковим боргом була (наприкінці 2020 року - ІФ) вирішена іншим, більш реалістичним способом - це варіант із закупівлею газу. І податковий борг погасили. "Укрнафта" зараз не має боргу. Виникає запитання: а навіщо тоді розділяти активи, з цієї точки зору?", - зазначив голова НАК.

"Загальний лейтмотив полягає в тому, щоб не уступати щось пану Коломойському, а навпаки, займати більш жорстку позицію до всіх олігархів, зокрема до Коломойського стосовно тієї ж "Укрнафти" та "Укртатнафти". І таким шляхом забезпечувати і економічну ефективність роботи активів, і національні інтереси", - резюмував він.

Як повідомлялося, в лютому 2021 року "Нафтогаз" направив наглядовій раді "Укрнафти" повідомлення про необхідність розпочати вивчення і розгляд питання розділення її активів за бізнес-напрямами з міноритарними акціонерами.

"Нафтогаз" просив на найближчому засіданні наглядової ради розглянути це питання з подальшим затвердженням календарного плану і заходів із його реалізації. Має бути затверджено склад робочої групи, здійснено відбір компанії з "великої четвірки" для оцінки активів, затверджено юридичного радника для супроводу процесу.

Наразі переговори "Нафтогазу" з міноритарними акціонерами "Укрнафти" щодо розділення активів компанії точаться на кількох рівнях, і на одному з них екс-голова правління НАК Андрій Коболєв спілкується безпосередньо з бізнесменом Ігорем Коломойським, повідомив сам Коболєв на початку березня.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників ПриватБанку і бізнесмена Олександра Ярославського.


Інтерв'ю голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, призначеного на цю посаду 28 квітня з посади в. о. міністра енергетики України, буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА