22:02 29.04.2021

"Енергоатом" і "Укргідроенерго" почнуть поставки е/е енергозбутам для населення, минаючи "ГарПок", з 1 червня - постанова

3 хв читати
"Енергоатом" і "Укргідроенерго" почнуть поставки е/е енергозбутам для населення, минаючи "ГарПок", з 1 червня - постанова

Кабінет Міністрів зобов'язав постачальників універсальних послуг (ПУУ), які здійснюють постачання електроенергії побутовим споживачам, а також НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго", на яких покладено спецзобов’язання із забезпечення е/е населення, до 15 травня укласти двосторонні угоди на поставки ресурсу в обсягах, необхідних для споживання в червні.

Відповідну постанову №439 від 28 квітня оприлюднено на Урядовому порталі у четвер пізно ввечері.

Таким чином, Кабмін виключив ДП "Гарантований покупець" з переліку суб'єктів господарювання, задіяних у ПСО з населення.

Угоди між постачальниками універсальних послуг (ПУП) і генерацією діятимуть з 1 червня.

Згідно з постановою, ціна е/е, за яку генкомпанії продаватимуть її ПУП, визначається як різниця між середньозваженою фіксованою ціною для населення (1,68 грн / кВт-год) і тарифами на послуги з передачі, розподілу е/е і на послуги ПУП, але не менше 10 грн/МВт-год (0,01 грн / кВт-год).

Зараз для "Енергоатома" встановлено фіксований тариф у 150 грн/МВт-год, для "Укргідроенерго" - 10 грн/МВт-год.

Як повідомлялося, Кабмін на засіданні 28 квітня продовжив ціну е/е для населення 1,68 грн/кВт-год до 30 червня.

Крім того, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ПУП отримуватимуть ресурс від ПрАТ "Укргідроенерго" і НАЕК "Енергоатом" безпосередньо, минаючи ДП "Гарантований покупець".

Разом із тим, прем'єр не уточнив, з якого числа будуть діяти нові правила.

Водночас, згідно з бюлетенем Української енергетичної біржі, 26 квітня "Енергоатом" вже реалізував "ГарПоку" 3,2 млн МВт-год для населення на травень.

Учасники ринку, аналізуючи рішення уряду, зазначили в коментарях агентству, що з 1 травня проблематично перевести поставки е/е безпосередньо від генерації ПУП - необхідно час для переоформлення договорів і продажу ресурсу. Також залишається неврегульованим питання щодо недопоставок "Енергоатомом" ресурсу для населення "ГарПоку" в січні-лютому 2021 року.

Згідно з чинним ПСО, ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") зараз купує ресурс у НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" за 15 коп/кВт-год і за 1 коп/кВт-год відповідно і продає її постачальникам універсальних послуг для поставок побутовим споживачам.

"ГарПок" неодноразово звинувачував "Енергоатом" у недопоставках необхідного обсягу, в результаті чого йому доводилося закуповувати ресурс на ринку за ринковими цінами, "Енергоатом" зі свого боку наголошував "ГарПоку" на завищених обсягах необхідного населення ресурсу.

Зокрема, в січні-лютому 2021 року "ГарПок" закупив на ринку 734,059 тис. МВт-год електроенергії, крім закупівель у НАЕК "Енергоатом", що склало 6,48% всього обсягу електроенергії, проданої ПУП для потреб населення.

НКРЕКП 10 березня оштрафувала "Енергоатом" на 170 тис. грн за недостатні обсяги продажу "Гарантованому покупцеві" електроенергії для потреб населення в січні цього року в рамках виконання ПСО і зобов'язала його забезпечити в кожному розрахунковому місяці продаж "ГарПоку" електроенергії на електронних аукціонах у погодинних обсягах, необхідних для потреб побутових споживачів в ОЕС.

"Енергоатом" заявив, що буде оскаржувати в суді це рішення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА