12:54 30.04.2021

Вітренко: "Нафтогаз" розгляне можливість подання позовів до міжнародного арбітражу для перенесення точок продажу газу на кордон Україна-РФ

1 хв читати
Вітренко: "Нафтогаз" розгляне можливість подання позовів до міжнародного арбітражу для перенесення точок продажу газу на кордон Україна-РФ

"Нафтогаз України" розгляне можливість подання позовів до міжнародного арбітражу для перенесення точок продажу газу на кордон Україна-РФ, повідомив голова НАК Юрій Вітренко.

"Новий (транзитний - ІФ) контракт дає змогу звертатися до міжнародного арбітражу, і цю можливість ми також розглядатимемо і використовуватимемо", - сказав він під час онлайн-конференції в Києві в п'ятницю.

За словами голови компанії, якщо раніше "Газпром" посилався на неможливість продажу газу європейським компаніям за їхніми договорами з російським монополістом на кордоні Україна-РФ через невідповідність раніше діючого транзитного контракту законодавству ЄС, то після підписання нового контракту за стандартними європейськими правилами в грудні 2019 року цей контраргумент відпав.

Раніше в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" недостатньо використовував свої юридичні можливості тиску на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення точок продажу російського газу європейським компаніям на кордон Україна-РФ.

За його словами, вирішення питання з перенесенням точок продажу газу на українсько-російський кордон дасть змогу збільшити завантаження української газотранспортної системи (ГТС) і знизити ціну газу на українському ринку.

Вітренко також вважає, що необхідно тиснути на Росію для розблокування експорту середньоазіатського газу до Європи і надання такої можливості експорту незалежним російським видобувачам.

Як повідомлялося, Вітренко у своїй минулій каденції в "Нафтогазі" курирував арбітражні розгляди з "Газпромом", які для України завершилися успішно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА