18:16 30.04.2021

ЄС, ЄБРР, ЄІБ, Світовий банк та IFC занепокоєні останніми подіями в НАК "Нафтогаз України" - заява

2 хв читати
ЄС, ЄБРР, ЄІБ, Світовий банк та IFC занепокоєні останніми подіями в НАК "Нафтогаз України" - заява

Європейський Союз та міжнародні фінансові організації виступили зі спільною заявою, у якій вони закликали український уряд підтвердити незмінність курсу здійснюваних у країні реформ, а також висловили занепокоєння щодо звільнення з посади голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і тимчасового припинення повноважень наглядової ради компанії.

Відповідну заяву, підписантами якої є Європейський Союз (ЄС), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), оприлюднено в п'ятницю на сайті представництва ЄС в Україні.

"Ми серйозно занепокоєні останніми подіями в "Нафтогазі України" - державній нафтогазовій компанії України, де тимчасово припинені повноваження наглядової ради з метою звільнення діючого керівництва", - зазначають підписанти.

Вони закликають керівництво України ухвалювати "критично важливі управлінські рішення на державних підприємствах у повній відповідності до основних засад визнаних стандартів корпоративного управління".

У заяві зазначено, що останніми роками Україна "досягла значного прогресу в реалізації реформи корпоративного управління у державному секторі, спрямованої на забезпечення прозорості, підзвітності та незалежності", проте, на думку підписантів документа, є критична необхідність зміцнити досягнутий прогрес, щоб "покращити інвестиційний клімат в Україні та залучити вкрай потрібні інвестиції приватного сектору".

"Ми сподіваємося, що українська влада підтвердить свою прихильність до продовження реформ, які розблокують інвестиції, що допоможуть країні вийти з кризи та реалізувати свій потенціал", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в рамках загальних зборів акціонерів НАК "Нафтогазу України" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії.

КМУ спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК - і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, КМУ достроково припинив повноваження голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, звільнивши його з посади з 28 квітня, обрав та призначив головою компанії Юрія Вітренка з 29 квітня терміном на один рік.

У Кабміні заявили, що на звільнення Коболєва вплинули незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА