08:43 02.05.2021

Кабмін закликає наглядову раду "Нафтогазу" продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів

2 хв читати
Кабмін закликає наглядову раду "Нафтогазу" продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів

Кабінет Міністрів закликає наглядову раду НАК "Нафтогаз України" продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів, повідомив "Урядовий портал".

"Кабінет Міністрів прийняв до уваги офіційну заяву Наглядової ради НАК "Нафтогаз України" та ще своїм розпорядженням від 28 квітня 2021 року №370 запропонував її членам залишитися на своїх посадах на період проведення нового конкурсу та обрання нових незалежних членів Наглядової ради", - йдеться в повідомленні на "Урядовому порталі" в ніч на неділю.

Наголошується, що уряд сподівався, що Наглядова рада "Нафтогазу", "в продовження кращих практик корпоративного управління, пристане на позицію щодо подальшого виконання своїх обов’язків. Це забезпечить якісне, незалежне та стале управління найбільшою державною компанією НАК "Нафтогаз України".

"Кабінет Міністрів залишається відданим реформі корпоративного управління за стандартами ОЕСР, яка покликана покращити управління підприємствами державного сектора", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, уряд у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу України" 28 квітня визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради - як незалежних, так і представників від держави - з їх подальшим відновленням з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, Кабінет достроково припинив повноваження голови правління "Нафтогазу" Коболєва, звільнивши його з посади з 28 квітня, а також обрав і призначив головою компанії Вітренка з 29 квітня терміном на один рік.

У Кабміні заявили, що на звільнення Коболєва вплинули незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи.

Коболєв заявив, що буде оскаржувати це рішення уряду.

Як зазначив Вітренко, нова наглядова рада "Нафтогазу", яка за рішенням уряду буде сформована протягом півроку за підсумками конкурсу, визначить термін повноважень нового глави правління НАК, який уряд поки обмежив одним роком.

"Нова наглядова рада вивчатиме результати роботи компанії під моїм керівництвом і вирішуватиме, чи влаштовую я їх на посади голови правління. Це повноваження ради відповідно до статуту. У неї буде достатньо часу, щоб зрозуміти, чи хочуть вони мене, чи хочуть вони проводити відкритий конкурс на голову правління - як має відбуватися призначення. У них буде час визначитися з новим главою "Нафтогазу", - сказав Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відбір нових членів наглядової ради буде здійснюватися за стандартною процедурою, створеним урядом Номінаційним комітетом із наступним затвердженням урядом.

30 квітня всі члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України", які були присутні в п'ятницю на позачерговому засіданні, подали компанії письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень з 14 травня цього року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА