12:11 03.05.2021

Незалежні експерти номінаційного комітету з призначень до наглядових рад заявили про припинення роботи в Україні

2 хв читати
Незалежні експерти номінаційного комітету з призначень до наглядових рад заявили про припинення роботи в Україні

Незалежні експерти номінаційного комітету з відбору керівників і членів наглядових рад особливо важливих підприємств заявили про припинення роботи в Україні до прояснення плану дій з реформи корпоративного управління і визначення чіткого зобов'язання уряду поважати інститути корпуправління, повідомило інтернет-видання "Економічна правда" з посиланням на джерело.

Цю інформацію агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили в одній з організацій, чий представник входить до номінаційного комітету.

Лист про це адресовано прем'єр-міністру Денису Шмигалю, міністру економіки Ігорю Петрашку та міністру фінансів Сергію Марченку.

"На жаль, останнім часом було багато прикладів, коли практика корпоративного управління замінювалася дискреційними рішеннями уряду. Це підриває довгострокові вигоди, очікувані від реформи корпоративного управління. Це також ставить під сумнів цінність роботи Комітету з призначень за вибором незалежних професійних членів наглядової ради з бездоганною чесністю", – цитує "Економічна правда" текст листа.

У документі незалежні експерти Комітету з призначень наголосили також на необхідності доповнення незалежності наглядових рад прозорим і стабільним механізмом підзвітності.

"Переглянутий процес висунення кандидатур, представлений в 2018 році, був довгоочікуваним кроком в цьому напрямку, і ми були раді підтримати його і взяти участь в якості спостерігачів без права голосу", – зазначено також в листі.

Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", з 1 травня через те, що номінаційний комітет не обрав незалежних членів, відсутні наглядові ради у 12 великих компаніях, контрольні пакети яких передано Фонду держмайна України. Зокрема, в цьому списку Одеський припортовий завод (ОПЗ), "Центренерго", "Турбоатом", "Енерготяжмаш", п'ять підконтрольних державі обленерго (без Тернопільобленерго), "Харківенергозбут", Дніпровська і Криворізька ТЕЦ.

Згідно з українським законодавством і нормативною базою, в наглядових радах найбільших держкомпаній більшість членів мають бути незалежними, їх обирає рекрутер і номінаційний комітет з дорадчими голосами донорів, а затверджує Кабмін.

Очолює номінаційний комітет голова регіонального представництва Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в Україні та Білорусі Джейсон Пеллмар. До складу комітету входять, крім представників уряду, незалежні члени - керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи Маттео Патроне, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, а також бізнес-омбудсмен Марчин Свенчинський.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА