16:19 03.05.2021

АМКУ запросив думку компаній щодо зобов'язань "Метінвесту" у разі отримання опосередкованого контролю над ДМК

4 хв читати
АМКУ запросив думку компаній щодо зобов'язань "Метінвесту" у разі отримання опосередкованого контролю над ДМК

Антимонопольний комітет України (АМКУ) запросив думку учасників ринку, зокрема - металургійних підприємств, щодо добровільних обмежень найбільшого гірничо-металургійного холдингу країни – Групи "Метінвест" – у разі отримання ним опосередкованого контролю над ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" (ДМК, Кам'янське Дніпропетровської обл.), що входить до корпорації "Індустріальний союз Донбасу" ("ІСД").

При цьому АМКУ опублікував запропоновані групою "Метінвест" зобов'язання в рамках справи про економічну концентрацію.

"Комітет здійснює розгляд справи про концентрацію у вигляді опосередкованого набуття у власність компанією "Metinvest B.V." (м. Амстердам, Нідерланди) активів у вигляді єдиного майнового комплексу, що сукупно забезпечують господарську діяльність із виробництва та реалізації металопродукції, які належать публічному акціонерному товариству ПАТ "ДМК". Під час аналізу матеріалів справи та оцінки впливу заявленої концентрації на конкуренте середовище на задіяних товарних ринках комітет встановив наявність можливих негативних ефектів на ринку чавуну товарного", - констатується в інформації АМКУ.

Також уточнюється, що на виконання вимог ст.31 Закону України "Про захист економічної конкуренції" компанія Metinvest надала пропозиції щодо зобов'язань, які готові взяти на себе учасники концентрації для усунення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію, і дають змогу Антимонопольному комітету України ухвалити рішення про надання дозволу на концентрацію.

Так, з метою пом'якшення потенційного негативного впливу концентрації у вигляді опосередкованого придбання у власність компанією Metinvest активів у вигляді ЦВК ДМК на конкуренцію на ринку, який охоплює чавун товарний (чушковий), зобов'язати компанію Metinvest, з урахуванням відносин контролю, протягом трьох років не допускати необґрунтованої відмови від реалізації чавуну товарного суб'єктам господарювання, не пов'язаним на момент здійснення концентрації відносинами контролю з компанією Metinvest. А саме - за наявності запитів з боку таких суб'єктів господарювання забезпечувати реалізацію чавуну в обсязі не менше 12 тис. тонн щорічно.

При реалізації товарного чавуну застосовувати ринкові ціни.

Надавати АМКУ протягом трьох років, починаючи з наступного року після здійснення концентрації, один раз на рік інформацію про обсяги поставок на ринок України чавуну товарного виробництва компанії Metinvest BV у натуральному та вартісному вираженні, із зазначенням споживачів та цін реалізації.

"З метою збору даних щодо відгуків інших учасників ринку просимо зацікавлених осіб надсилати інформацію, зауваження та пропозиції з питання зобов'язань у межах зазначеної концентрації до 11 травня 2021р.", - резюмується в оголошенні АМКУ.

Як повідомлялося, АМКУ 11 лютого 2021 року оголосив про початок розгляду справи про опосередковане придбання групою "Метінвест" ЦВК ДМК. Раніше, 28 січня цього року, АМКУ надав дозвіл на придбання ЦВК "ДМК" великої компанії з торгівлі металами та металевими рудами ТОВ "Оптимал Трейд" (Київ), якій акціонери ПрАТ "Донецьксталь"-металургійний завод" у вересні 2020 року переуступили права вимоги заборгованості ДМК на 8,175 млрд грн.

Госпсуд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство ДМК у травні 2019 року. Тоді кредитори заявили про вимоги до ДМК на суму близько 130 млрд грн, зокрема вимоги ТОВ "Оптимал Трейд" становили 20,9 млрд грн, ТОВ "Метінвест Холдинг" – 20,7 млрд грн.

Бенефіціаром зареєстрованого у вересні 2017 року торговця металами і металевими рудами "Оптимал Трейд" з виручкою 17,3 млрд грн в 2019 році в держреєстрі вказаний Олег Семенов з Херсона, який володіє нею через кіпрську NerseliaHoldingLtd.

Також повідомлялося, що група компаній "Метінвест" не прийняла остаточного рішення про покупку ЦВК ДМК: "дозвіл АМКУ не означає придбання комбінату, а тільки дає право взяти участь в торгах за його активи. Беручи до уваги значний простій заводу, його зупинку в 2017 році і, як наслідок, досить поганий технічний стан, "Метінвест" ще не прийняв остаточного рішення про участь в конкурсі на купівлю активів ДМК", - говорилося у відповіді групи на запит агентству "Інтерфакс-Україна" в 11 лютого 2021 року.

"Метінвест" нагадав, що ДМК вже близько двох років проходить процедуру банкрутства, а з жовтня 2020 року перебуває в стадії санації, що передбачає задоволення вимог кредиторів шляхом продажу активів комбінату на торгах, стягнення дебіторської заборгованості та продажу непрофільних активів. При цьому у відповіді наголошувалося, що" Метінвест " є лише одним не найбільшим з 230 кредиторів ДМК, які більшістю голосів підтримали план санації.

ДМК спеціалізується на виробництві чавуну, сталі, прокату і товарів народного споживання.

Підприємство контролює корпорація "ІСД", заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевськийметкомбінат на НКТ, над яким втрачено контроль з кінця 2017 року, а також ДМК і меткомбінат ISD-Dunaferr (Угорщина). ISD-HutaCzestochowa (Польща) перебуває в процесі банкрутства і ІСД втратив контроль над підприємством.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку ЗРС і вугілля і виробництва коксу до випуску напівфабрикатів і кінцевої продукції зі сталі, трубопрокату і рулонів, а також виробництва іншої продукції з високою доданою вартістю. Група складається з видобувних і металургійних підприємств, що знаходяться в Україні, Європі та США, має мережу продажів з охопленням всіх ключових світових ринків.

Основними акціонерами "Метінвесту"є група "СКМ"(71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), що спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА