12:43 05.05.2021

"Енергоатом" втратить щонайменше 3 млрд грн, "Укргідроенерго" - 2,3 млрд на рік від роботи за новою моделлю ПСО - заяви компаній

4 хв читати
"Енергоатом" втратить щонайменше 3 млрд грн, "Укргідроенерго" - 2,3 млрд на рік від роботи за новою моделлю ПСО - заяви компаній

Щорічні втрати НАЕК "Енергоатом" від роботи за новою моделлю спеціальних обов'язків (ПСО) з постачання електроенергії населенню з 1 червня 2021 року безпосередньо, оминаючи ДП "Гарантований покупець", затвердженою постановою Кабінету Міністрів №439 від 28 квітня, сягнуть щонайменше 3 млрд грн, ПрАТ "Укргідроенерго" - 2,3 млрд грн, заявили компанії.

"Внесені й уже узаконені зміни містять норми, які не тільки не покращують, а навпаки - ще більше дискримінують і обмежують роботу "Енергоатома", відкриваючи шлях корупції, зловживанням та черговим схемам. (...) Унаслідок таких "новацій" НАЕК додатково витрачатиме (втрачатиме!) щонайменше 3 млрд грн на рік", - йдеться в заяві "Енергоатома" на сайті в середу із закликом до Кабміну скасувати дію цієї постанови, зберігши попередню модель ПСО до 1 липня поточного року.

Свою позицію генерувальна компанія аргументує тим, що згідно з рішенням уряду "Енергоатом" повинен буде компенсувати постачальникам універсальних послуг (ПУП) фінансові витрати в разі, якщо вони після сплати тарифів на передачу, розподіл і постачання матимуть на розрахунки з генерацією менше ніж 10 грн/МВт-год.

"Наразі лише у шести із 24 ПУП, з якими НАЕК повинна укласти договори, за результатами продажу електричної енергії населенню формується позитивний залишок грошових коштів для придбання продукції у компанії. Решта ж постачальників мають від’ємне сальдо, тож потребуватимуть грошової компенсації з боку "Енергоатома", - йдеться в повідомленні.

НАЕК розцінює це як субсидування інших учасників ринку, які в процесі постачання електричної енергії побутовим споживачам матимуть негативний фінансовий результат і дефіцит коштів.

Окрім цього, "Енергоатом" допускає численні судові спори суб'єктів ринку, що є здебільшого приватними компаніями, що може призвести, зокрема, до арешту рахунків та блокування майна.

Водночас "Енергоатом" наголошує, що має обмаль часу на укладення договорів з ПУП, що має завершитися до 15 травня, запуск та апробацію нової моделі ПСО.

Зі свого боку друга задіяна в ПСО компанія - ПрАТ "Укргідроенерго", яка зобов'язана купувати електроенергію в торговельній зоні "острів Бурштинської ТЕС" і продавати її за ціною близько 10 грн/МВт-год ПУП у цій зоні в погодинних обсягах, необхідних для потреб побутових споживачів, заявила, що її втрати від нової моделі спецобов'язків сягнуть близько 2,3 млрд грн.

"Укргідроенерго" зобов'язали компенсувати всі витрати ПУП, які не покриваються тарифом на електроенергію для побутових споживачів, у вигляді плати за послуги із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів. За попередніми підрахунками, збиток "Укргідроенерго" від продажу електроенергії за новим механізмом ПСО становить 2,3 млрд грн", - йдеться в повідомленні компанії на її сайті.

За словами заступника генерального директора з комерційної діяльності "Укргідроенерго" Богдана Сухецького, слова якого наведено в повідомленні, нова модель ПСО не має нічого спільного з економікою та не передбачає розвитку.

"Ми вимушені витрачати отриманий дохід компанії. Продавати дешевше, заради того, щоб купити дорожче у приватного виробника", - роз'яснив він, звернувши увагу, що це вже дев'ята зміна ПСО майже за півтора року, "і при цьому незрозуміло, на який період діятимуть нововведення".

Крім того, в "Укргідроенерго" зазначили, що нова модель ПСО створює критичний ризик недостатності обігових коштів компанії, зауваживши, що щоденно потрібно буде авансувати понад 20 млн грн на рахунок ескроу для торгівлі на РДН і ВРД в "острові Бурштинської ТЕС", оплачувати послугу із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів, а також додатково поповнювати фінансову гарантію.

"В умовах значної заборгованості з боку НЕК "Укренерго" на балансувальному ринку в розмірі 2,4 млрд грн "Укргідроенерго" опиниться в ситуації, коли не зможе виконувати свої зобов'язання не лише щодо сплати обов'язкових платежів за новим механізмом ПСО і на ринку електричної енергії, а також зобов'язання перед МФО та перед державою щодо сплати податків, дивідендів та інших обов'язкових платежів до державного бюджету", - наголосили в компанії.

Там також звернули увагу, що постановою Кабміну про нову модель ПСО не визначено джерела фінансування та порядок визначення компенсації, що надається учасникам ринку, на яких покладено спеціальні обов'язки, чим фактично порушено вимоги п. 5 статті 62 закону про ринок електроенергії.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №439 від 28 квітня зобов'язав постачальників універсальних послуг (ПУП), що здійснюють постачання електроенергії побутовим споживачам, а також НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго", на яких покладено спецобов'язки із забезпечення е/е населення, до 15 травня укласти двосторонні договори на постачання ресурсу в обсягах, необхідних для споживання в червні.

У такий спосіб Кабмін виключив ДП "Гарантований покупець" з переліку суб'єктів господарювання, задіяних у ПСО з постачання електроенергії населенню.

Договори між ПУП і генерацією діятимуть з 1 червня.

Згідно з постановою, ціна е/е, за якою генкомпанії продаватимуть її ПУП, визначається як різниця між середньозваженою фіксованою ціною для населення (1,68 грн/кВт-год) і тарифами на послуги з передачі, розподілу е/е та на послуги ПУП, але не менше ніж 10 грн/МВт-год (0,01 грн/кВт-год).

До 1 травня для "Енергоатому" було встановлено фіксований тариф у 150 грн/МВт-год, для "Укргідроенерго" - 10 грн/МВт-год.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА