13:31 05.05.2021

Мінекономіки України має намір підвищити мінімальні ціни на алкоголь

2 хв читати
Мінекономіки України має намір підвищити мінімальні ціни на алкоголь

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України має намір підвищити мінімальні оптові й роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, зокрема на горілку і лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) на 6,2%, віскі, ром і джин - на 5,9%, коньяк - 5,5%.

У додатку до проекту постанови, який відомство оприлюднило на своєму веб-сайті для публічного обговорення, уточнюється, що мінімальна ціна оптової реалізації 1 літра 100-відсоткового спирту, використовуваного для виробництва горілки і ЛГВ, у разі підвищення цін становитиме 362 грн, а роздрібної - 475 грн. Мінімальну оптову ціну на віскі, ром і джин планується встановити на рівні 721 грн (роздрібну - 948 грн), коньяк 3 зірки - 516 грн (677 грн), коньяк 4 зірки - 560 грн (735 грн), коньяк 5 зірок - 608 грн (799 грн).

Мінекономіки зазначило, що розмір мінімальних цін визначено за плановими показниками 2021 року. З огляду на зростання складових ціни алкогольних напоїв (сировина, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), розмір мінімальних цін на окремі види алкогольних напоїв не відповідає реальним витратам суб'єктів господарювання на їх виробництво і реалізацію й потребує коректування.

Згідно з даними міністерства, зростання мінімальних цін на окремі види алкогольних напоїв приведе до зростання надходжень до державного та місцевого бюджетів на 300 млн грн і знизить кількість смертей, що сталися через вживання алкоголю.

Мінекономіки повідомило з посиланням на дослідження ВООЗ, що алкоголем зумовлена приблизно кожна п'ята смерть у 30 європейських країнах серед осіб віком 15-19 років і приблизно кожна четверта смерть у віковій групі 20-24 років. За даними відомства, зростання цін на алкогольні напої на 10% веде до зниження на 32% кількості випадків смертей, зумовлених їх вживанням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА