18:12 05.05.2021

Майже третину виручки "Укртрансгазу" від послуг зберігання у 2020 р. принесли нерезиденти - глава компанії

2 хв читати
Майже третину виручки "Укртрансгазу" від послуг зберігання у 2020 р. принесли нерезиденти - глава компанії

АТ "Укртрансгаз" у 2020 році отримало 5,1 млрд грн виручки від своєї основної діяльності - зберігання природного газу, близько 30% цього обсягу отримано від нерезидентів країни, повідомив глава компанії Сергій Перелома.

"Компанія завершила сезон із 15,1 млрд куб. м газу в сховищах. Третина цього газу належить нерезидентам. За минулий рік тільки іноземні компанії принесли нам 1,5 млрд грн доходу, а загальний дохід від послуг зберігання - 5,1 млрд грн", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Перелома очікує, що національний регулятор у найближчому майбутньому кардинально не переглядатиме тарифи "Укртрансгазу", тому попит на його послуги з боку іноземних і вітчизняних замовників збережеться.

"Зберігати в Україні газ будуть тоді, коли це трохи цікавіше, ніж у Європі. Газ треба завезти, заплативши Операторові ГТС, а потім вивезти. Якщо сума цих витрат менша, ніж аналог у Європі, то ми будемо затребувані, до нас приходитимуть нові клієнти, завантажуватимуться наші підземки", - зазначив він.

За його словами, "Укртрансгаз" продовжує розширювати лінійку пропонованих послуг і продуктів, щоб покращити свою прозорість і комерційну привабливість. Зокрема, на початку літа планується запустити послугу торгівлею газу, розташованого в ПСГ, у режимі "митний склад".

"Можливість торгувати обсягами в ПСГ була й раніше, але без участі "Укртрансгазу". Проконсультувавшись із біржею і ринком, ми зрозуміли: обсяг біржових угод за ПСГ буде значно вищий, якщо люди будуть упевнені, що Оператор прогарантує наявність ресурсів, які торгуються. Друге - забезпечить і прогарантує, що цей ресурс змінить право власності від продавця до покупця", - пояснив Перелома.

Паралельно компанія працює над розширенням диджиталізації, збільшуючи обсяг надаваної інформації та пропонованих сервісів.

"Ми максимально намагаємося виводити послуги в платформу, все - в цифру. Це та диджиталізація, до якої іноземні замовники давно звикли, а українські клієнти ще не звикли, але дуже її хочуть", - сказав глава "Укртрансгазу".

Перелома також висловив сподівання, що зміна керівництва групи "Нафтогаз" не спричинить різких змін у бізнесі зі зберігання газу, і компанія зможе зберегти раніше обраний курс.

"Значне зростання обсягів газу, який ми зберігаємо, стрімке розширення клієнтської бази, зниження збитковості компанії в рази та ще десятки інших показників доводять: ми на правильному шляху", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" у 2020 році скоротив чистий збиток у дев'ять разів (на 20 млрд 970,127 млн грн) порівняно з 2019 роком - до 2 млрд 615,652 млн грн і збільшив чистий дохід в 1,8 разу (на 2 млрд 754,127 млн грн) - до 6 млрд 28,781 млн грн.

НАК "Нафтогаз України" належить 100% "Укртрансгазу", що є оператором ПСГ України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА