19:21 07.05.2021

"Укренерго" випробує ЗАЕС-1 для участі в ринку допоміжних послуг

2 хв читати
"Укренерго" випробує ЗАЕС-1 для участі в ринку допоміжних послуг

ПрАТ "НЕК "Укренерго" 8-9 травня проведе випробування енергоблока №1 Запорізької АЕС для його сертифікації на предмет можливості надання допоміжних послуг (ДП): резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі (ОСП), повідомила компанія в п'ятницю.

За інформацією НЕК, обсяг резерву, на здатність надання якого будуть проводитися випробування, становить +/-20 МВт.

"Вихід "Енергоатому" на ринок допоміжних послуг (РДП - ІФ) - стратегічно важлива подія, яка відкриває новий етап розвитку ринку електроенергії загалом. Присутність на ньому АЕС також сприятиме підвищенню гнучкості нашої енергосистеми. Крім того, це дозволить підвищити конкуренцію між учасниками ринку, які можуть поставляти цей вид послуг", - пояснив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, процитований у повідомленні компанії.

Раніше, 16-17 квітня "Укренерго" спільно з ДП "НАЕК" Енергоатом "вже провели аналогічні випробування для участі в РДП енергоблоку №2 Запорізької АЕС.

"Зараз завершується опрацювання отриманих результатів, за якими буде визначено готовність цієї генеруючої одиниці (ЗАЕС-2 - ІФ) надавати послугу відповідно до вимог Кодексу системи передачі", - зазначено в повідомленні "Укренерго".

Як повідомили в компанії, станом на кінець квітня у торговельній зоні Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України, де працює НАЕК "Енергоатом", сумарний обсяг сертифікованого РПЧ становить +/-177 МВт, який можуть надавати п'ять електростанцій.

Забезпечення достатнього рівня резервів у енергосистемі є однією з ключових вимог для інтеграції об'єднаної енергосистеми України в енергомережу континентальної Європи ENTSO-E.

Оператор системи передачі (ОСП) в особі "Укренерго" використовує допоміжні послуги для забезпечення стійкої і надійної роботи ОЕС України. ОСП набуває допоміжні послуги на РДП на конкурентних умовах. Придбання і використання допоміжної послуги може здійснюватися протягом доби, тижня, місяця, кварталу і року.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох активних АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА