11:37 12.05.2021

АМКУ припинив держфінансування в 1,5 млрд грн на проектування та будівництво аеропорту "Дніпро"

2 хв читати
АМКУ припинив держфінансування в 1,5 млрд грн на проектування та будівництво аеропорту "Дніпро"

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у рамках розслідування щодо правомірності виділення держдопомоги тимчасово припинив державну допомогу, яку надає Міністерство інфраструктури України на проектування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ", йдеться в повідомленні на сайті АМКУ.

Головною причиною такого рішення в АМКУ називають те, що Мінінфраструктури, усупереч закону "Про державну допомогу суб'єктам господарювання", у встановлений термін та попри неодноразові нагадування не повідомило комітет про намір надати аеропорту держдопомогу обсягом 1,5 млрд грн.

На думку АМКУ, такі дії з боку Мінінфраструктури є порушенням законодавства, що не дає змогу комітету оцінити заходи держпідтримки та унеможливлює виконання АМКУ завдань з контролю за наданням державної допомоги.

Одержувачами державної допомоги у рамках цього проекту є "Укрінфрапроект", ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" і ТОВ "МА "Дніпропетровськ".

"Оскільки "Укрінфрапроект" та "Фінінпро" не обиралися за конкурентною процедурою, не можна стверджувати, що надана їм економічна вигода була б доступною за звичайних умов. Тому комітет має підстави вважати, що ця фінансова підтримка могла суттєво вплинути на конкуренцію в регіоні", - наголошують в АМКУ.

У зв'язку з викладеним АМКУ розпочав розгляд справи про виділення держдопомоги, яку надає Мінінфраструктури на здійснення заходів з проектування та будівництва аеродрому "Дніпропетровськ", та тимчасово припинив надання держдопомоги до прийняття рішення про її допустимість для конкуренції.

Як повідомлялося, будівництво нового аеродрому Міжнародного аеропорту в Дніпрі розпочалося в лютому 2021 року, закінчити роботи планується за 36 місяців.

ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" ("Фінінпро") підписало з ТОВ "Альтіс-Констракшн" договір на закупівлю робіт із будівництва нового аеродрому в Міжнародному аеропорту Дніпра з пропозицією на 30,6% нижче за очікувану вартість - за 3,95 млрд грн.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, ще у вересні 2020 року на об'єкті стартували підготовчі роботи для забезпечення безперервного функціонування аеропорту на час будівництва. Тоді ж приватний інвестор - компанія "НС Дніпро" почала будувати новий пасажирський та VIP-термінали.

В аеропорту Дніпра планується побудувати злітно-посадкову смугу завдовжки 3,2 км. Вартість проекту, згідно зі звітом державної експертизи, - 6,23 млрд грн.

На поточний рік на будівництво аеродрому уряд виділив 1,4 млрд грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА