12:10 12.05.2021

ФДМ подав до суду позов про визнання права держвласності на частину СЗН

3 хв читати
ФДМ подав до суду позов про визнання права держвласності на частину СЗН

Фонд державного майна України (ФДМ) подав позов до суду з вимогою визнати за державою право власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН).

Згідно з повідомленням ФДМ на сайті в середу, позов подано з метою захисту інтересів держави на підставі матеріалів, отриманих Національним антикорупційним бюро (НАБУ) під час розслідування кримінального провадження за фактом завідомо недостовірного висновку експерта, на підставі якого суд у 2017 році відмовив у визнанні права власності на частину СЗН за державою.

Водночас ФДМ не уточнив, до якого саме суду він подав позов.

У своїй позовній заяві ФДМ також просить суд скасувати держреєстрацію права власності ТОВ "Прикарпатзахідтранс" та Південно-західного акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів на це майно.

Водночас ФДМ зазначив, що рішенням судді Вищого антикорупційного суду від 23 лютого 2021 року заборонено розпорядження, відчуження та користування об'єктами та лінійними ділянками, які безпосередньо задіяні в забезпеченні виробничої діяльності згаданого комплексу.

Пізніше цього самого дня голова ФДМ Дмитро Сенниченко у своєму Facebook оцінив позов у 284 млн грн, назвавши його позовом у справі "труби Медведчука".

"Справа "труби Медведчука": позов вартістю 284 млн грн на 58 сторінках!" - написав він, зазначивши, що ФДМ разом із НАБУ та САП подали позов для визнання держвласності на частину СЗН, яка проходить територією України, і "яку перед цим контролювали структури, пов'язані з проросійським політиком".

Він додав, що фонд наразі веде 1860 судових справ в інтересах держави, пов'язаних із відновленням контролю над держпідприємствами, поверненням боргів і блокуванням корупційних схем, й активно співпрацює з правоохоронними органами в цьому напрямі.

Зі свого боку НАБУ у своєму Facebook, повідомляючи про подання фондом позову до суду, додало, що арешт на майно технологічного комплексу накладено за клопотанням бюро, а також Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони України 19 лютого доручила Кабінету Міністрів України вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", що проходить територією України.

Правоохоронним органам поставлено завдання з'ясувати обставини, за яких держвласність опинилася в приватних руках.

На початку квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що протягом 2017-2019 років було знищено майже 400 кілометрів нафтопроводу, назвавши це диверсією, наслідком якої будуть кримінальні справи та кримінальна відповідальність.

Низка ЗМІ називала політика і бізнесмена Віктора Медведчука одним із бенефіціарів СЗН. Водночас партія "Опозиційна платформа - За життя" заявила, що Медведчук і члени його сім'ї не були і не є причетні до нафтопродуктопроводу.

Українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне), яке до 2016 року було структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

"Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного пального з РФ та Білорусі, і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема до Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА