16:52 12.05.2021

Посли G7 занепокоєні відсутністю між Кабміном і наглядовою радою "Нафтогазу" спільного рішення, яке давало б змогу чинній раді виконувати свої обов'язки незалежно

2 хв читати
Посли G7 занепокоєні відсутністю між Кабміном і наглядовою радою "Нафтогазу" спільного рішення, яке давало б змогу чинній раді виконувати свої обов'язки незалежно

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні висловили своє занепокоєння тим, що уряд України як головний акціонер НАК "Нафтогаз" і наглядова рада компанії поки що не дійшли узгодженого рішення, яке давало би змогу чинній раді виконувати свої обов'язки незалежно.

"Ми закликаємо уряд швидко вирішити це питання у спосіб, що відображає заявлену ним прихильність міжнародним стандартам корпоративного управління, та продовжити удосконалення законодавчої бази щодо управління державними підприємствами відповідно до цих стандартів", - ідеться в повідомленні на сторінці послів G7 у Twitter у середу.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК, і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав і призначив із 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Вітренка, колишнього на той момент в. о. міністра енергетики.

У Кабміні заявили, що таке рішення зумовлене незадовільними фінансовими показниками "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Коболєв, у свою чергу, зазначив, що такий результат пояснюється припиненням розрахунків газзбутів і необхідністю формування резервів, про що уряд було попереджено, а компанія є операційно рентабельною і фінансово стійкою.

США, ЄС і МФО висловили глибоке занепокоєння рішенням українського уряду розпустити наглядову раду й замінити голову "Нафтогазу", засумнівавшись у прихильності України курсу реформ у корпоративному управлінні.

Наглядова рада "Нафтогазу" 30 квітня провела позачергове засідання за участю Вітренка і того самого дня повідомила про дострокове припинення своїх повноважень із 14 травня, на що Кабмін закликав раду продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА