17:53 12.05.2021

Уряд прибиратиме дискримінацію під час тендерних закупівель транспортних засобів - Шмигаль

2 хв читати
Уряд прибиратиме дискримінацію під час тендерних закупівель транспортних засобів - Шмигаль

 Кабінет Міністрів України в рамках захисту українських виробників транспортних засобів від нечесної конкуренції має намір зайнятися ситуацією з включенням до тендерної документації під час проведення держзакупівель дискримінаційних умов, не передбачених законодавством або держстандартами, але таких, що відсікають від участі деяких українських автовиробників, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Чернігівський автозавод - один із прикладів, коли бізнес створює виробничі потужності та робочі місця, і завдання держави перше: допомогти з виходом на експортні ринки, і ми про це говорили (під час робочого візиту на завод - ІФ). Друге - захистити українського виробника від нечесної конкуренції, коли в тендерній документації, зокрема за міжнародними контрактами, використовуються не зазначені в законодавстві або в держстандартах норми, дрібниці, наприклад, 7-10 мм різниці в ширині або довжині - і це стає підставою для неможливості участі в тендерах. Ці дискримінаційні речі, які ми обговорювали - їх також прибиратимемо", - повідомив прем'єр під час брифінгу за підсумками робочої поїздки до Чернігівської області в середу.

За його словами, вже є домовленість з міністром економіки про те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підключиться до вирішення проблеми, також приєднається Антимонопольний комітет України (АМКУ), буде організована зустріч керівництва заводу з АМКУ.

"Особливо до міських голів звернуся, бо дуже багато прикладів, і керівництво ЧАЗ їх озвучувало, коли закуповуються автобуси, тролейбуси, трамваї не українського виробництва. Дуже висока конкуренція, а тут ще й використовуються якісь деталі в техдокументації в тендерах - це нечесно щодо українського бізнесу", - резюмував прем'єр.

Він нагадав, що ЧАЗ - один із прикладів українського машинобудування, коли завод, побудований фактично з нуля за рахунок вкладеної на початку 2000-х років інвестиції, на сьогодні випускає автобуси (зокрема шкільні), тролейбуси, трамваї. Завод на сьогодні виробляє приблизно 250 машин у рік із локалізацією 55%, на ньому працює 407 осіб.

Як повідомлялося, корпорація "Еталон" (до складу якої входить ЧАЗ) недавно оприлюднила факти про те, що в тендерах знову виникають ситуації, коли техумови фактично прописуються замовниками торгів під одного виробника, зокрема, встановлюються дискримінаційні умови техпараметрам техніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА