19:02 14.05.2021

Кабмін встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС під час продажу дизпального і бензину

3 хв читати
Кабмін встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС під час продажу дизпального і бензину

Кабінет Міністрів України на засіданні в п'ятницю встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального - не вище ніж 7 грн/літр і бензину - не вище ніж 5 грн/літр, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відповідне обмеження для мереж автозаправних станцій (АЗС) внесено до урядової "карантинної" постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.

"Запровадження урядом граничних торговельних надбавок на пальне - це вимушений і тимчасовий захід на період карантину. Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах", - навела слова глави Мінекономіки Ігоря Петрашка прес-служба.

"Уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку пального. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушеного карантину. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним та запровадить прозорий механізм ціноутворення", - додав міністр.

Згідно з оприлюдненому на Урядовому порталі постановою №474 від 14 травня 2021 року, середню вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) Мінекономіки визначає на основі розрахунків НАК "Нафтогаз України", проведених на підставі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ) й офіційного курсу валют від НБУ.

Міністерство оприлюднюватиме середні ціни одного літра ДП і бензину щомісяця 3-го, 13-го і 23-го числа.

Раніше в міністерстві пояснювали, що запровадження тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і ДП шляхом встановлення граничної торговельної надбавки необхідне для запобігання зловживанням суб'єктами господарювання та доступності для населення цієї продукції.

Як повідомлялося, на початку травня Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову №450 від 29 березня 2021 року, якою бензини марок А-92 і А-95, а також ДП внесено до переліку соціально значущих товарів. Документ впроваджує декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизпальне понад 1%.

КМУ і більшість великих мереж АЗС країни 2 квітня поточного року підписали меморандум про створення добросовісної конкуренції на ринку нафтопродуктів, а також про задоволення потреб споживачів на період карантинних обмежень.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", представники влади перед підписанням документа вели активні переговори з великими мережами АЗС, наполегливо пропонуючи їм знизити ціни на нафтопродукти, які зросли останніми місяцями. Зокрема, щодо бензину А-95 їм рекомендували встановити ціну до 30 грн за літр. У результаті після підписання документа мережі скинули ціну на бензини на 0,2-1 грн/літр.

Водночас у період травневих свят роздрібні ціни на бензини вже відіграли це зниження. Кабмін 11 травня постановою №450 від 29 березня 2021 року впровадив декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизпальне понад 1%. Згідно з документом, бензини марок А-92 і А-95, а також ДП внесені до переліку соціально значущих товарів.

За даними консалтингової групи "А-95", середні роздрібні ціни на бензини в Україні в період з 30 квітня до 12 травня збільшилися на 0,55-0,7 грн/літр.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА