22:00 16.05.2021

Максимальна торговельна надбавка не стосується "брендового преміального" палива - Мінекономіки

2 хв читати
Максимальна торговельна надбавка не стосується "брендового преміального" палива - Мінекономіки

Максимальна торговельна надбавка не стосується "брендового преміального" палива, яке пропонують на автозаправних станціях (АЗС) за вищою ціною, ніж соціально значуще, роз'яснили в Міністерстві розвитку економіки торгівлі та сільського господарства.

"Під встановлення максимальної торговельної надбавки не підпадає "брендове преміальне паливо" з поліпшеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак), що пропонується на АЗС для автомобілів преміум сегменту за ціною вище, ніж соціально значуще паливо", - йдеться в повідомленні міністерства на сайті в неділю ввечері.

Як випливає з повідомлення, до переліку соціально значущих товарів, на які поширюється дія урядової постанови про застосування максимальної торговельної надбавки на бензин і дизель, включені саме "звичайний" бензин марки А-92, бензин марки А-95 і дизельне паливо.

У Мінекономіки також звернули увагу, що згідно з технічним регламентом за вимогами, зокрема до автомобільного палива, маркування "брендового преміального" палива з поліпшеними показниками якості може включати торгову марку (знак).

Як повідомлялося, великі автозаправні мережі WOG і ОККО призупинили продаж преміального палива 95 Mustang/ДТ+Mustang і PULLS95/PULLS Diesel відповідно через введення Кабінетом міністрів України граничного рівня торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива і бензину.

Зокрема, мережа ОККО пояснила це збитковістю продажу преміального палива за такими умовами.

До припинення продажу мережі продавали преміальний автомобільний бензин за ціною 33,99 грн/л.

КМУ постановою №474 від 14 травня 2021 року встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива - не вище 7 грн/літр і бензину - не вище 5 грн/літр.

Середня вартість ДТ (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) визначається Мінекономіки на підставі розрахунків НАК "Нафтогаз України", проведених на підставі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок та ПДВ) та офіційного курсу валют від НБУ. Оприлюднення міністерством середніх цін одного літра ДТ і бензину - щомісяця 3,13 і 23 числа.

У міністерстві вважають, що введення тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і ДТ шляхом встановлення граничної торговельної надбавки необхідно з метою запобігання зловживань суб'єктами господарювання та доступності для населення цієї продукції.

Згідно з повідомленням на сайті Мінекономіки, станом на 14 травня 2021 року середня ціна 1 літра ДТ - 20,89 грн/літр, бензину - 25,22 грн/літр.

Мережі АЗК ОККО і WOG є одними з найбільших в Україні, кожна налічує понад 400 автозаправних комплексів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА