18:17 17.05.2021

"Укрзалізниця" сплатила 18 млн грн штрафу у справі щодо малодіяльних станцій - АМКУ

2 хв читати
"Укрзалізниця" сплатила 18 млн грн штрафу у справі щодо малодіяльних станцій - АМКУ

 АТ "Укрзалізниця" сплатило накладений Антимонопольним комітетом України (АМКУ) штраф у розмірі 18,3 млн грн за стягування окремої плати за обслуговування вантажів на малодіяльних станціях, повідомляється на сайті АМКУ.

Згідно з повідомленням, під час розслідування АМКУ встановив, що займаючи у 2018-2020 роках 100% монопольне становище на ринку перевезень вантажів залізничним транспортом у межах країни, УЗ розробила і впровадила Порядок проведення рейтинг-аналізу діяльності вантажних станцій. Він визначав критерії включення/виключення вантажних станцій до/з переліку малодіяльних. Водночас Порядок проведення цього рейтинг-аналізу і власне термін "малодіяльна вантажна станція" компанія запровадила самостійно.

"На основі створеного переліку станцій "Укрзалізниця" одноосібно, без прохання вантажовласників та без визначення з ними методів погодження тарифу, ініціювала підписання зі своїми клієнтами додаткових угод до договорів про надання послуг із перевезення вантажів з/на малодіяльні станції. Підписання цієї угоди було безальтернативною умовою надання клієнтам залізниці послуг перевезень", - ідеться в повідомленні.

АМКУ зазначає, що такі дії "Укрзалізниці" створювали для суб'єктів господарювання нерівні умови отримання послуги, оскільки клієнти, які користувалися так званими малодіяльних станціями, платили велику вартість за обслуговування вантажів порівняно з тими, хто цими станціями не користувався.

Згідно з оприлюдненими даними, підвищену оплату за обслуговування малодіяльних станцій УЗ стягувала з 9 січня 2019 року до 3 вересня 2020 року.

"Цю послугу неможливо було б запровадити за умов існування значної конкуренції на ринку. У протилежному випадку суб’єкти господарювання мали б змогу відмовитись від підписання додаткової угоди, адже це призводило до суттєвого збільшення їхніх витрат. Проведений комітетом аналіз собівартості послуги з обслуговування малодіяльних станцій засвідчив, що вона є економічно необґрунтованою", - заявили в АМКУ.

У повідомленні також зазначається, що "Укрзалізниця" оскаржила рішення комітету в суді, але Господарський суд Києва у задоволенні позовних вимог відмовив повністю. Триває апеляційне провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА