12:06 18.05.2021

Міністр енергетики Галущенко просить НКРЕКП заборонити імпорт е/е з РФ та Білорусі

3 хв читати
Міністр енергетики Галущенко просить НКРЕКП заборонити імпорт е/е з РФ та Білорусі

Міністр енергетики Герман Галущенко просить голову Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерія Тарасюка заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі на підставі закону про сертифікацію "Укренерго" №1396-ІХ, що надав йому таке право.

"Міненерго звертається до НКРЕКП із проханням скористатися наданим законом №1396-ІХ правом і заборонити імпорт електроенергії з країн, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації і Республіки Білорусь), ухваливши відповідне рішення", - йдеться в листі Галущенка від 17 травня, який має "Енергореформа".

На думку міністра, викладену в листі, орієнтація на імпорт е/е із країн - не членів Енергоспівтовариства суперечить стратегічним цілям України у сфері енергетики та потенційно загрожує енергобезпеці.

Однією з таких стратегічних цілей міністр назвав інтеграцію енергосистеми України ENTSO-E, вказавши на підготовку до відділення ОЕС України від паралельної роботи з енергосистемами РФ та Білорусі з подальшим приєднанням до європейської мережі.

При цьому він зазначив, що ключовою вимогою під час приєднання ОЕС України до ENTSO-E є забезпечення достатності власних генерувальних потужностей для покриття прогнозованого попиту на е/е. Водночас, за його словами, імпорт погіршує фінансово-економічне становище виробників е/е, якість виконання графіків ремонтів генерувального обладнання електростанцій і ТЕЦ, а також негативно позначається на вуглевидобувній галузі.

Крім того, це негативно впливає на здатність виробників забезпечити закупівлю палива в достатніх для сталого проходження осінньо-зимового періоду обсягах, йдеться в листі.

"Як наслідок, зростають ризики порушення безпеки постачань е/е та операційної безпеки ОЕС України, що загрожує майбутній її синхронізації з ENTSO-E", - резюмував Галущенко.

Як повідомлялося, в січні-квітні 2021 року імпорт електроенергії становив 946,9 млн кВт-год, що в 1,8 раза (на 757,7 млн кВт-год) менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, із Білорусі поставлено 511,6 млн кВт-год, Словаччини - 238,6 млн кВт-год, Росії - 101 млн кВт-год, Угорщини - 61,1 млн кВт-год, Румунії - 34,5 млн кВт-год.

Згідно з підписаним 13 травня президентом України Володимиром Зеленським законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі", регулятор отримав право до кінця 2021 року обмежувати пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах, у частині перетинів із країнами - не членами Енергоспівтовариства.

Це право він втратив із 1 січня 2021 року, коли збіг термін дії відповідної норми перехідних положень закону про ринок електроенергії.

У квітні 2020 року НЕК "Укренерго" у виконання постанови НКРЕКП, виданої на підставі закону про ринок е/е, скасувала результати всіх річних аукціонів на 2020 рік із розподілу доступу до міждержавних перетинів із Російською Федерацією та Білоруссю для здійснення експортно-імпортних операцій, період постачання за якими припадає на карантин і 30 днів після його завершення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА