14:51 18.05.2021

ВР затвердила порядок продажу земельних ділянок на електронних аукціонах

3 хв читати
ВР затвердила порядок продажу земельних ділянок на електронних аукціонах

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №2195 про внесення змін до Земельного кодексу України та закону України "Про оренду землі" щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, які перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

За законопроект на пленарному засіданні у вівторок проголосували 272 народних депутати за мінімально необхідних 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект забезпечує публічність і прозорість продажу та передання в користування земельних ділянок державної та комунальної власності в електронній системі торгів, проведених в інтернеті у форматі аукціону в режимі реального часу.

Документ уточнює, що земельні торги відбуватимуться відповідно до договору між організатором торгів й оператором електронного майданчика. Рішення про проведення земельних торгів ухвалюватиме їх організатор, назвавши стартову ціну лота, термін та інші умови користування земельною ділянкою, а також уповноважена ним особа для укладання відповідного договору.

Розмір винагороди оператору електронного майданчика, порядок її сплати і повернення, а також інші деталі організації земельних торгів у подальшому будуть визначені Кабінетом Міністрів України в установленому порядку.

Законопроект, крім іншого, виключає участь "виконавця" з суб'єктів земельних торгів - участь в організації та проведенні земельних торгів братимуть організатор та оператори електронних майданчиків. З огляду на це учасники платитимуть свої внески не на розрахункові рахунки виконавця, а на рахунки операторів майданчиків, котрі проводять торги.

За підсумками аукціону з учасником, який запропонував найвищу ціну (цінова пропозиція) за земельну ділянку або найвищу плату за користування нею, укладатимуть договір купівлі-продажу, оренди, прав на здійснення забудови або успадкування земельної ділянки.

Нововведенням документа є зміна реєстраційного та гарантійного внесків, розмір яких в майбутньому визначатиметься з урахуванням вимог Кабінету Міністрів України, але не зможе становити менше ніж 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки (стартового розміру річної оренди ділянки).

Законопроект змінює умови неповернення гарантійних внесків: внесок не буде повертатися учасникам, якщо жоден із них не зробив кроку аукціону під час торгів, а переможець не зможе повернути гарантійний внесок, якщо не підпише у встановлений термін протокол і договір за результатами торгів, або не сплатить придбаного лота.

Документ передбачає розподіл підходів до встановлення стартової ціни земельних ділянок залежно від їх цільового призначення. Стартова ціна земель сільськогосподарського призначення в державній і комунальній власності вважається рівною її нормативній грошовій оцінці, а інших земель державної та комунальної власності не може бути нижчою експертної грошової оцінки ділянки.

Законопроект передбачає впровадження принципу, за яким один лот аукціону може складатися тільки з однієї земельної ділянки або прав на неї.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення законопроекту №2195 дасть змогу оптимізувати законодавство з питань продажу та передання в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконалить і прискорить механізми й процедури її продажу та передання, підвищить економічну ефективність проведення аукціонів і збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА