13:39 19.05.2021

Україна не імпортує газ із Росії 2000 днів

1 хв читати
Україна не імпортує газ із Росії 2000 днів

Україна не імпортує природний газ за контрактом із ПАТ "Газпром" (РФ) уже 2000 днів - з 26 листопада 2015 року, закуповуючи ресурс виключно на західному кордоні країни.

Причиною відмови України від купівлі газу на її східному кордоні наприкінці 2015 року стала неузгодженість за ціною.

Водночас, після перегляду Стокгольмським арбітражем контрактної формули в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом", Україна навесні 2018 року була готова відновити прямий імпорт, але російський монополіст повернув НАК внесений авансовий платіж $127,6 млн.

Термін дії контракту на постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" сплинув 31 грудня 2019 року, нового сторони не укладали.

Юрій Вітренко, який нещодавно очолив "Нафтогаз", в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що компанія вивчить юридичні можливості тиску на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення точок продажу російського газу європейським компаніям на кордон Україна-РФ.

Вітренко також вважає за необхідне тиснути на Росію для розблокування експорту середньоазіатського газу до Європи та надання можливості експорту незалежним російським добувачам.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА