17:29 19.05.2021

Кабмін переобрав п'ятьох чинних членів наглядової ради "Нафтогазу" на термін до року - прем'єр

3 хв читати
Кабмін переобрав п'ятьох чинних членів наглядової ради "Нафтогазу" на термін до року - прем'єр

Уряд України на засіданні в середу переобрав терміном до одного року п'ятьох чинних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", які у зв'язку з конфліктом навколо зміни голови правління пішли у відставку з 14 травня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Дякую наглядовій раді за конструктивне та державницьке рішення продовжити свою роботу, забезпечивши стабільну роботу найбільшої державної компанії", - прокоментував згоду наглядової ради продовжити роботу глава уряду у своєму Telegram.

Він окремо подякував голові наглядової ради Клер Споттісвуд, яка під час свого виступу відзначила важливість командної роботи для найкращої трансформації підприємства.

Прем'єр наголосив, що уряд планує провести абсолютно прозорий конкурс і на посади членів наглядової ради, і на посаду голови правління.

"Уряд залишається відданим подальшій реформі корпоративного управління за найкращими світовими стандартами, де чітко визначені не лише права та обов'язки, а й відповідальність за роботу", - зазначив Шмигаль.

У свою чергу Споттісвуд на засіданні повідомила, що члени наглядової ради прийняли пропозицію про повторне призначення на термін до року на умовах попередніх контрактів і на основі дорожньої карти, яку вони представили уряду минулого тижня.

"Ми уважно розглянемо будь-які хороші ідеї та зміни у реалізації нашої дорожньої карти, які пропонує нам голова правління. В оцінюванні цих ідей ми керуватимемося тим, що вони мають сенс для "Нафтогазу", для країни і досяжні. Ми пам'ятаємо про внесок компанії у фінанси країни", - сказала голова наглядової ради.

Крім неї, були переобрані ще два незалежних члени наглядової ради - Бруно Лескуа (Франція) і Людо Ван дер Хейден (Бельгія), а також два представники держави - Наталія Бойко та Юлія Ковалів. До НР із березня 2020 року також входить Роберт Бенш (США) як представник держави Україна, але його не допускали до засідань через можливий конфлікт інтересів.

Як повідомлялося, уряд у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК, і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Андрія Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав і призначив із 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Юрія Вітренка, колишнього на той момент в. о. міністра енергетики. У Кабміні заявили, що таке рішення зумовлене незадовільними фінансовими показниками "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Коболєв, у свою чергу, зазначив, що такий результат пояснюється припиненням розрахунків газзбутів і необхідністю формування резервів, про що уряд було попереджено, а компанія є операційно рентабельною і фінансово стійкою.

США, ЄС і МФО висловили глибоке занепокоєння рішенням українського уряду розпустити наглядову раду й замінити голову "Нафтогазу", засумнівавшись у прихильності України курсу реформ у корпоративному управлінні.

Наглядова рада "Нафтогазу" 30 квітня провела позачергове засідання за участю Вітренка і того самого дня повідомила про дострокове припинення своїх повноважень із 14 травня, на що Кабмін закликав раду продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА