19:28 19.05.2021

"Нафтогаз" підписав контракти з 12 ТКЕ на комерційні постачання газу

2 хв читати
"Нафтогаз" підписав контракти з 12 ТКЕ на комерційні постачання газу

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" підписало контракти на постачання природного газу на комерційних умовах із 12 великими підприємствами теплоенергетики (ТКЕ), зокрема з Києва та Харкова.

За даними прес-служби "Нафтогазу", з них із 11 ТКЕ договір підписаний на умовах повної передоплати, ще одне підприємство надало банківську гарантію. Група найближчими днями очікує підписання ще низки контрактів.

"Нафтогаз" запрошує виробників тепла, більшість яких є комунальними підприємствами, і місцеві органи влади провести переговори щодо реструктуризації простроченої заборгованості та пошуку механізмів оплати спожитого природного газу", - зазначено в прес-релізі.

За даними НАК, до 1 травня 1,1 тис. організацій отримували газ у рамках спецобов'язків у НАК "Нафтогаз України". У зв'язку із завершенням опалювального сезону частина підприємств ТКЕ припинила закуповувати газ у травні. З 1 травня майже 300 компаній продовжують отримувати паливо у групи за спеціальними обов'язками (ПСО) або комерційними контрактами. Решта - перейшли до інших постачальників.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не продовжуватиме покладання на НАК "Нафтогаз України" ПСО з продажу природного газу виробникам теплової енергії.

Положення про покладання ПСО на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування цього ринку було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року №867. "Нафтогаз" постачав газ виробникам теплової енергії за ціною, яка розраховувалася за ринковою формулою з урахуванням змін котирувань на європейських газових хабах.

Востаннє Кабмін продовжував ПСО з продажу газу ТКЕ наприкінці квітня - продовживши спецобов'язки до 20 травня 2021 року.

Згідно з меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води від 9 лютого 2021 року, до 30 вересня 2021 року "Нафтогаз" надаватиме виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою і граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф.

Уряд, "Нафтогаз" і Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці в цінах.

"Нафтогаз" виступав за скасування режиму ПСО для тепловиків із 1 травня, як це було передбачено, зокрема, домовленостями з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by. Водночас парламентський комітет із ПЕК просив Кабмін продовжити дію ПСО до вирішення проблеми боргів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА