17:52 20.05.2021

Профільний комітет ВР підтримав проект постанови про своєчасне впровадження плану зі скорочення викидів із вугільних ТЕЦ/ТЕС - нардеп Василенко

2 хв читати
Профільний комітет ВР підтримав проект постанови про своєчасне впровадження плану зі скорочення викидів із вугільних ТЕЦ/ТЕС - нардеп Василенко

Парламентський комітет з питань енергетики та житлово-комунального господарства підтримав проект постанови про своєчасне впровадження плану зі скорочення викидів із вугільних ТЕЦ/ТЕС і великих котелень, повідомила автор документа, народний депутат із фракції "Голос" Леся Василенко.

Проект постанови пропонує зобов'язати уряд забезпечити своєчасне виконання нацплану зі скорочення викидів із вугільних ТЕЦ/ТЕС та великих котелень.

Водночас до кінця 2021 року уряд зобов'язаний прописати чіткий механізм фінансування нацплану, пояснити українцям загалом і бізнесу зокрема особливості фінансування встановлення фільтрів та обладнання для моніторингу кількості викидів, а також затвердити енергетичну стратегію України до 2050 року на рівні закону.

"Українці хочуть і мають право дихати чистим повітрям, а не токсичними викидами із ТЕС/ТЕЦ. А парламент як голос народу має нагадати уряду про його прямі зобов'язання! Уже чотири роки, як Нацплан мав би виконуватися. Але досі не маємо ні механізмів його фінансування, ні чіткої стратегії щодо майбутнього вугільної галузі", - наводить слова Василенко прес-служба партії "Голос".

Парламентар також звернула увагу, що, згідно з підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна втрачає до 6% ВВП на боротьбу із захворюваністю та передчасною смертністю від забрудненого повітря і є четвертою у світі країною за збитками від цього.

У "Голосі" зазначають, що українці зі своєї кишені платять 13 млрд грн на лікування захворювань, пов'язаних із забрудненим повітрям. За статистикою, 40% смертей від ішемічної хвороби серця, 7% - через пневмонії, 8% - унаслідок інсульту, 6% - через хронічне обструктивне захворювання легенів, 7% - унаслідок раку легенів.

На таких установках, як Бурштинська ТЕС, Курахівська ТЕС і Запорізька ТЕС, наголошують у політсилі, уже давно мали стояти фільтри і монітори.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА