16:50 21.05.2021

Оренда с/г землі в Україні у 2020 році подорожчала в середньому на 6,5% - УКАБ

2 хв читати
Оренда с/г землі в Україні у 2020 році подорожчала в середньому на 6,5% - УКАБ

Орендна плата за користування землею сільськогосподарського призначення в Україні в 2020 році зросла в середньому на 6,5% порівняно з 2019 роком - до 3,38 тис. грн/га на рік, у низці областей вартість оренди перевищила значення нормативної грошової оцінки земель (НГО) на 15% через високу конкуренцію між орендарями, повідомила асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) у прес-релізі в п'ятницю.

"Така тенденція підвищення орендної плати спостерігається останні декілька років. Спочатку конкуренція між аграріями змушувала збільшувати відсоток орендної плати в договорах. Наступний поштовх для зростання орендної плати був у 2018 році. Тоді була проведена Всеукраїнська нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель, хоча в деяких регіонах вона в результаті перерахунку дещо знизилась", - зазначила експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко, слова якої наведено в прес-релізі.

За її даними, збільшення орендної плати за землю у 2020 році пояснюється активним проведенням земельної реформи й очікуваним відкриттям ринку землі.

Асоціація зазначила, що найбільш дорога оренда сільгоспземель у 2020 році була в Київській області, де становила 4,99 тис. грн (+5,5% порівняно з 2019 роком), Тернопільській і Хмельницькій - по 4,68 тис. грн (+9% зростання в обох областях), Вінницькій - 4,56 тис. грн.

УКАБ уточнила, що в 2020 році найбільше зростання орендної плати у відсотковому співвідношенні відбулося в Чернігівській області - на 19% порівняно з 2019 роком, Волинській - 11,5% і Рівненській - 11%.

За даними асоціації, найменший розмір орендної плати у південних і східних областях пояснюється меншою врожайністю земель через більш посушливий клімат, а незначне зростання орендної плати в цих регіонах у 2020 році зумовлене втратами через посуху.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у грудні 2020 року спрогнозував генерацію $85 млрд додаткового ВВП протягом 10 років після відкриття в країні ринку землі, водночас її середня вартість зросте вп'ятеро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА