19:03 21.05.2021

Кабмін оголосив із 1 червня конкурс з відбору чотирьох незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу"

3 хв читати
Кабмін оголосив із 1 червня конкурс з відбору чотирьох незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу"

Кабінет Міністрів України оголосив із 1 червня 2021 року конкурс з відбору чотирьох незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Відповідне рішення закріплено розпорядженням №494-р від 19 травня 2021 року, текст якого розміщено на урядовому порталі.

Цією самою постановою Кабмін обрав на новий термін до одного року трьох незалежних членів НР: Клер Споттісвуд (Велика Британія), Бруно Лескуа (Франція) і Людо Ван дер Хейдена (Бельгія), а також двох представників держави: Наталію Бойко і Юлію Ковалів.

Окрім того, достроково припинено повноваження члена НР від держави - Роберта Бенша.

Переобрані члени НР відновлять свою роботу в НАК з 24 травня.

Як повідомлялося, уряд у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК, і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Андрія Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав і призначив із 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Юрія Вітренка, колишнього на той момент в. о. міністра енергетики. У Кабміні заявили, що таке рішення зумовлене незадовільними фінансовими показниками "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Коболєв, у свою чергу, зазначив, що такий результат пояснюється припиненням розрахунків газзбутів і необхідністю формування резервів, про що уряд було попереджено, а компанія є операційно рентабельною і фінансово стійкою.

США, ЄС і МФО висловили глибоке занепокоєння рішенням українського уряду розпустити наглядову раду й замінити голову "Нафтогазу", засумнівавшись у прихильності України курсу реформ у корпоративному управлінні.

Наглядова рада "Нафтогазу" 30 квітня провела позачергове засідання за участю Вітренка і того самого дня повідомила про дострокове припинення своїх повноважень із 14 травня, на що Кабмін закликав раду продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

Уряд провів зустріч із членами наглядової ради "Нафтогазу" 13 травня, погодивши "дорожню карту" роботи за умови їх згоди попрацювати ще один рік. За словами голови наглядової ради Споттісвуд, зокрема, було досягнуто домовленості збереження чинного правління компанії мінімум до кінця поточного року.

Водночас, члени НР повністю відкриті до обговорення питання залучення нових членів правління відповідно до встановлених процедур.

Процес обрання нового голови правління має бути розпочато не пізніше 1 листопада 2021 року, а також повинна бути завершена оцінка конфлікту інтересів призначеного голови правління відповідно до закону про запобігання корупції і мінімізовані можливі в цій ситуації ризики для роботи НАК, зазначила голова НР.

Крім того, за її словами, сторони домовилися, що будь-які зміни до затвердженої стратегії розвитку компанії повинні узгоджуватися з нинішнім правлінням і наглядовою радою.

Серед домовленостей Споттісвуд назвала, зокрема, забезпечення оцінки облікової політики компанії відповідно до вимог законодавства України і стандартів МСФЗ, спільну оцінку стратегії, операційної моделі і підходів до призначення керівництва компанії, розробку і початок процесу перевірки, відбору і змін складу правління і НС, а також забезпечення відповідності їх повноважень чинного статуту компанії і іншим релевантним нормативним документам.

Разом із тим, уряд зобов'язується публічно підтримувати компанію у виконанні запланованої програми морських сейсморозвідувальних робіт, запуск якої заплановано на середину 2021 року, зазначила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА