13:27 26.05.2021

НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі до 1 жовтня

3 хв читати
НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі до 1 жовтня

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні в середу обмежила доступну пропускну спроможність для імпорту електроенергії в Україну з боку держав, що не є сторонами Енергетичного співтовариства (Росія, Білорусь), до 0 МВт до 1 жовтня 2021 року.

"Ми ухвалюємо це рішення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся до нас із таким проханням. При цьому ми згадуємо і наш досвід, і цю зиму, і згадуємо про баланс інтересів, тому що ми також думаємо і про споживачів, і про те, що теоретично припинення імпорту як ринкового механізму може призводити і до зловживань та маніпуляцій на ринку", - сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Він не виключив, що НКРЕКП, найімовірніше, продовжить обмеження пропускної спроможності перетинів ліній електропередач між Україною і Росією та Білоруссю і після 1 жовтня.

НКРЕКП відповідною постановою ухвалила рішення анулювати результати річних аукціонів, на яких було розподілено пропускну спроможність на 2021 рік у частині міждержавних зв'язків між Україною і державами, що не є сторонами Енергетичного співтовариства (Росія і Білорусь). Регулятор також доручив оператору системи передачі відшкодувати переможцям аукціонів кошти, сплачені за пропускну спроможність, розподілену на річних аукціонах.

Окрім цього, НКРЕКП доручила виробникам електроенергії з використанням вугілля забезпечувати накопичення вугілля на кінець кожного місяця 2021 року для ТЕС і ТЕЦ згідно з графіком накопичення вугілля, затвердженим Міненерго і щодня подавати оператору системи передачі інформацію щодо стану накопичення вугілля.

Як повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в листі на ім'я голови НКРЕКП Валерія Тарасюка від 17 травня, нині триває процес підготовки до відділення Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України від паралельної роботи з енергосистемами Російської Федерації та Республіки Білорусь з її подальшим приєднанням до європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E.

Як нагадав Галущенко, ключовою вимогою під час приєднання ОЕС України до ENTSO-E є забезпечення відповідності (достатності) власних генерувальних потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію.

Згідно з текстом листа, наявність імпорту електричної енергії також негативно впливає на діяльність вуглевидобувних підприємств і на здатність виробників забезпечити закупівлю палива в достатніх для сталого проходження осінньо-зимового періоду обсягах.

"Як наслідок, зростають ризики порушення безпеки постачань е/е та операційної безпеки ОЕС України, що ставить під загрозу майбутню синхронізацію ОЕС України з ENTSO-E", − констатував Галущенко.

У свою чергу, як зазначило ПрАТ "НЕК "Укренерго" в листі регулятору від 17 травня, обмеження імпорту з Росії та Білорусі "не створює загрози операційній безпеці функціонування ОЕС України в умовах відсутності аварійності або низької аварійності на енергоблоках теплових і атомних електростанцій і наявності енергоресурсів до початку осінньо-зимового періоду 2021/2022 років".

Президент України Володимир Зеленський законом України від 15 квітня 2021 року №1396-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі" наділив НКРЕКП повноваженнями обмежувати доступну пропускну спроможність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА